Xoc institucional

El PP desafia Sánchez: «Si vol intervenir Castella i Lleó, aquí l’esperem»

La Junta comunica que no respondrà al requeriment del Govern perquè no ha aprovat «cap acció o norma» nova sobre l’avortament

El PP desafia Sánchez: «Si vol intervenir Castella i Lleó, aquí l’esperem»

Jaime Galindo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PP ha decidit que li convé mantenir obert el xoc de l’Executiu central amb Castella i Lleó pel pla antiavortament del seu soci Vox. El Consell de Govern autonòmic, compost per populars i ultres, va informar aquest dijous que no respondrà al requeriment que dimarts li va enviar l’Executiu de Pedro Sánchez, en què es demanava un compromís per escrit que no portarà a terme cap actuació, legal o per la via de fet, que vagi en contra de la llei d’interrupció de l’embaràs, aprovada el 2010. La Junta tenia 30 dies per respondre, però ha anunciat que no ho farà perquè no ho considera necessari al no haver aprovat «cap acció o norma» nova en aquesta matèria. «Si vol intervenir Castella i Lleó, aquí l’esperem», assenyalen a aquest diari fonts de la direcció del PP.

Els populars, que governen aquesta autonomia en coalició amb Vox, consideren que l’Executiu de Sánchez ha «sobreactuat» en aquesta qüestió per «desviar l’atenció dels seus propis problemes», encoratjar la por de la ultradreta i treure rèdit polític. Davant aquesta estratègia que han denunciat els màxims dirigents populars, inclòs Alberto Núñez Feijóo, els conservadors han decidit desafiar el Govern i mantenir la tensió perquè «continuïn fent el ridícul». Fonts de la Moncloa ja han descartat que aquest episodi pugui derivar en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, com va passar amb la Generalitat de Catalunya.

Al quarter general dels populars creuen que la reacció de l’Executiu està «tan fora de lloc» que no els importa mantenir aquest contenciós obert, perquè aprofundeixin en el seu error. «Si de veritat li preocupa el compliment de la llei a les comunitats autònomes, que prengui mesures en les que incompleixen sistemàticament les resolucions del Tribunal Suprem i no garanteixen els drets lingüístics dels alumnes», assenyala un dels argumentaris que la direcció del PP ha distribuït entre els seus alts càrrecs. «La diferència entre com actua Sánchez amb Castella i Lleó i com ho fa amb la Generalitat de Catalunya clama al cel», afegeix un vicesecretari del partit.

La reflexió de Macron

«El Govern de Castella i Lleó sap que ha de respondre al requeriment», va avisar Sánchez en la roda de premsa posterior a la cimera amb França celebrada a Barcelona. Fonts de la Junta van negar la major i van assenyalar antecedents recents del Consell de Ministres, que va inadmetre, el novembre passat, requeriments d’Aragó i Terol contra la determinació de la seu de l’Agència Espacial.

El cap de l’Executiu també va ressaltar que no hi pot haver ambigüitats quan s’està parlant de drets fonamentals, en aquest cas de les dones. Sánchez va trobar en Emmanuel Macron un aliat en aquesta qüestió. El president francès va ser preguntat per la premsa pels pactes PP-Vox i no va voler comentar-ho directament, tot i que sí que va aprofitar per fer una llarga reflexió sobre els riscos de «normalitzar» l’extrema dreta perquè es consideri que és «bo tenir aquests acords a curt termini».

Notícies relacionades

El xoc entre la Moncloa i el Govern castellanolleonès va començar la setmana passada, després que el vicepresident, Juan García Gallardo (Vox), anunciés un nou protocol per a les dones que vulguin avortar que incloïa escoltar el batec fetal. Va trigar cinc dies, però el president, Alfonso Fernández Mañueco (PP), va rectificar Vox i va rebutjar qualsevol canvi per coaccionar les embarassades.

El requeriment de Sanitat

El conseller de Sanitat, Alejandro Vázquez, té pendent contestar al primer requeriment que l’Executiu va enviar a Castella i Lleó diumenge a través del Ministeri de Sanitat. Segons fonts de l’equip de Mañueco, el conseller ho respondrà pels cursos habituals. En aquest primer avís, es demanava al Govern castellanolleonès que comuniqués els «protocols, instruments, comunicacions o instruccions escrites o verbals» que, segons havia anunciat Vox, havien d’entrar en vigor dilluns passat.