Castella i Lleó

L’estratègia de Vox trenca els plans de Feijóo a l’inici de l’any electoral

El protocol antiavortament reclamat pels ultres a Castella i Lleó enfosqueix els fitxatges i l’argumentari del PP

El Govern veu el xoc de les dretes com una «benedicció» i envia un segon requeriment a Mañueco

L’estratègia de Vox trenca els plans de Feijóo a l’inici de l’any electoral

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

«Vox ha destrossat la nostra agenda», es lamenta un baró del PP. «Estem atrapats entre ells i el Govern, perquè Sánchez allargarà aquest assumpte tot el que pugui», assenyala un parlamentari conservador. L’equip d’Alberto Núñez Feijóo està patint aquests dies la primera gran envestida de Vox, que va néixer com a escissió del PP i s’ha convertit en el seu primer competidor electoral. L’objectiu és tancar la crisi al més aviat possible.

Els ultres, que governen en coalició amb els populars a Castella i Lleó, estan posant en un compromís el president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, i per extensió Feijóo, amb el seu pla antiavortament. Vox assegura que ha pactat amb Mañueco un nou protocol que obliga a escoltar el batec fetal a les dones que vulguin avortar, una cosa que els populars rebutgen de manera rotunda al considerar que seria una «coacció» inadmissible.

Malversació i llei del ‘sí és sí’

Feijóo havia organitzat un inici d’any electoral amb fitxatges d’impacte per reforçar el seu ganxo amb els votants de centre (Íñigo de la Serna i Borja Sémper) i el debat públic l’ajudava: fins dijous passat, els diaris continuaven abordant les reformes legals per derogar la sedició i rebaixar el delicte de malversació que Sánchez ha emprès després de negociar amb els independentistes catalans i els mitjans també informaven àmpliament del degoteig de delinqüents sexuals que estan veient millorades les seves condemnes per la llei del ‘sí és sí’. La conjuntura era còmoda perquè el PP intentés atraure els socialistes desencisats amb Pedro Sánchez.

Ara, després de l’anunci, dijous, del vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), dels seus plans antiavortament, el xoc amb el PP ha copat les portades, ha recordat que comparteix govern amb la ultradreta i ha permès a Vox apuntar-se dos triomfs: recuperar interès com a partit (perdut amb la caiguda a les enquestes) i colar en l’actualitat l’avortament, un assumpte habitual a les agendes de les formacions d’ultradreta de tot el món (els EUA, Hongria, el Brasil...).

Al quarter general de Feijóo es va trigar a reaccionar. Mañueco no va desmentir Gallardo fins dilluns. Els conservadors van deixar passar el cap de setmana sense aclarir si el protocol s’aprovaria o no i el mateix líder del PP va obviar el tema fins aquest dimarts. En una entrevista a Telemadrid va evitar enfrontar-se a Vox i reconèixer els riscos de governar en coalició amb l’extrema dreta, una cosa que pot produir-se en desenes d’ajuntaments a partir del maig. El polític gallec va mirar de desviar l’atenció denunciant l’interès que té el Govern per «fer soroll» i va considerar l’assumpte «un bast intent de manipulació».

La voluntat del PP és, assenyalen en la direcció, posar punt final al més aviat possible a aquest episodi. «Però sabem que Vox és imprevisible», admet un altre president autonòmic del partit consultat que no s’atreveix a descartar cap escenari. A l’equip de Mañueco no es plantegen per ara expulsar Vox ni tampoc convocar eleccions, perquè consideren que els castellanolleonesos no ho entendrien. Es van celebrar, ja avançades, el febrer del 2022.

Notícies relacionades

Amb l’objectiu de no donar més espai ni a Vox ni a l’Executiu central, es va decidir que aquest dimarts Mañueco respongués al primer requeriment que la Moncloa li va manar diumenge i va negar per escrit que hi hi hagi cap «modificació en el protocol d’atenció a la interrupció de l’embaràs».

A la Moncloa veuen aquest xoc entre el Vox i el PP com una «benedicció». De fet, aquest dimarts va enviar un altre requeriment més per advertir la Junta que no té competències per modificar el que marca la llei de l’avortament del 2010, el pas previ abans d’acudir al Tribunal Constitucional. «El cert és que s’han ficat en un embolic molt seriós i que a nosaltres ens va molt bé. El PP o Vox tindran problemes. Perquè això encara pot fer més voltes. Han d’explicar molt bé si el protocol es va debatre en el Consell de Govern de Castella i Lleó, si va ser recollit a les actes... Això no és una broma», assenyalen fonts de la direcció del PSOE.