Esquerra

Podem i Yolanda Díaz pugnen per les propostes i s’enreden amb el cistell de consum

A Podem recorden que no hi ha diferències ideològiques amb la vicepresidenta i que la bretxa rau en l’estratègia

Podem i Yolanda Díaz pugnen per les propostes i s’enreden amb el cistell de consum
4
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Mateixes propostes, diferent autoria. Yolanda Díaz i Podem actuen com a sectors independents dins del Govern central de coalició, i les dues parts miren de convèncer el soci majoritari, el PSOE, que ha d’aplicar les seves mesures. El moment que viuen aquests dos actors, amb la vicepresidenta en plena construcció del seu projecte, i el partit morat esforçant-se a capitalitzar els èxits de l’Executiu, ha portat a una pugna entre els potencials aliats electorals per veure qui oneja algunes de les banderes de l’esquerra. 

Aquesta mena de carrera per portar la iniciativa es va fer evident aquest dilluns, quan Podem va presentar des de primera hora la seva proposta per intervenir el mercat de l’alimentació per pal·liar els efectes de la inflació per la guerra d’Ucraïna, al considerar insuficient la baixada de l’IVA en certs productes aprovada pel Govern central a l’últim decret anticrisi. Així, els morats proposaven agafar com a referència els preus del 20 de febrer, just abans de començar la invasió de Rússia, en un cistell de productes bàsics, a més d’ajudes directes als petits comerços perquè no venguessin a pèrdues; unes transferències que serien finançades mitjançant un impost extraordinari a grans supermercats. 

Aquesta proposta va ser traslladada directament per Podem a l’ala socialista del Govern central, sense passar per Yolanda Díaz, líder teòrica de l’ala morada de la coalició. Les mesures no es van acordar ni es van anunciar a la dirigent; des del seu entorn van rebre la bateria de mesures amb certa fredor, recordant que va en línia del que proposava la vicepresidenta. «Des de l’estiu que dic que els preus de l’alimentació són impossibles per a les famílies espanyoles i totes les mesures que aportem en aquest debat són clau», va recalcar aquest dilluns la gallega, en declaracions a la premsa després de conèixer-se la petició de Podem al PSOE. 

I és que al setembre, a la tornada de l’estiu, Yolanda Díaz ja va alertar sobre el problema del preu de la compra i va proposar fixar els preus d’un cistell bàsic d’aliments format per 20 o 30 productes que anessin rotant, per garantir-ne la varietat. La diferència és que la dirigent va plantejar aquesta mesura com un «gran acord» entre els grans supermercats, en lloc de l’obligació d’abaixar els preus que planteja Podem. El partit, amb el nou anunci, continua en el camí obert al desembre, quan va abordar per primera vegada el problema del preu de la compra, que fins aleshores havia encapçalat la vicepresidenta segona del Govern central. 

Aquesta pugna és una petita mostra del que vindrà. En els pròxims mesos Podem i Yolanda Díaz hauran de definir la seva relació, i el pols ja està obert sobre el model de negociacions que l’hauran de conduir: si una bilateral, dirigida al model de coalició, com demanen els morats, o una taula de partits, entre diferents actors, com veu amb bons ulls la vicepresidenta. I fins aleshores, i per guanyar pes davant Díaz, el partit morat s’esforça a portar la iniciativa en els principals debats. Així ho va destacar aquest mateix dilluns el portaveu parlamentari de Podem, Pablo Echenique, que va defensar que Podem està «participant en la centralitat dels debats que afecten la majoria de la societat», després de les declaracions de la candidata en què rebutjava les forces que estan a «la cantonada del tauler». 

Similar ideari

El cistell de consum es presenta com una de les primeres parcel·les en lliça. La setmana passada, Yolanda Díaz va celebrar un acte on va presentar algunes de les línies generals del seu projecte, Sumar. Entre aquestes, i a grans trets, es van abordar propostes com la gratuïtat de la salut bucodental i oftalmològica, la reducció de la jornada laboral i l’augment de les indemnitzacions per acomiadament. Unes mesures que els morats han rebut amb cert escepticisme, assegurant que moltes de les propostes presentades «ja estan en el programa de Podem».

A més, consideren que l’ideari de Díaz fins al moment és «el mateix» que el del partit, i que la diferència no rau tant en el fons de les propostes, sinó en l’estratègia, en «com arribar-hi». Apunten també a Més País, el partit d’Iñigo Errejón, amb un programa que és «bàsicament» igual que el dels morats, però que va iniciar la seva ruptura amb Podem per la política d’aliances, després de l’acord amb Izquierda Unida. 

En la formació insisteixen en les últimes setmanes que Díaz haurà d’«aclarir quin és el seu projecte» i el contingut de les seves propostes, a més d’aclarir quina serà la seva estratègia per aconseguir-ho. En aquest sentit, defensen que Podem sempre ha mantingut una relació «preferent» amb forces com ERC i EH Bildu, que han sigut necessàries per validar amb els seus vots l’agenda legislativa en el Govern central de coalició.

Notícies relacionades

Des de la moció de censura del 2018, els morats van fer de la normalització dels partits independentistes una prioritat estratègica, però apunten que Díaz tampoc ha ofert claredat sobre els possibles pactes. I la qüestió no és de poca importància, atesa la mala relació que té la vicepresidenta amb ERC des que fa ara un any els republicans, amb el seu vot en contra, estiguessin a punt de tombar la seva reforma laboral. I donada també la necessitat d’aquestes forces per sumar en cas de revalidar-se un Govern de coalició.

Temes