Després de la reforma del Codi Penal
La fiscalia valora castigar el procés amb el delicte de desordres públics agreujats
S’ha de pronunciar en relació amb els condemnats en el termini de vuit dies donat per la Sala Penal del Suprem
Els fiscals del procés s’han de pronunciar sobre com s’aplica la reforma del Codi Penal als condemnats pel Tribunal Suprem. La Sala Penal els va donar ahir vuit dies per fer-ho i en aquest context estan valorant considerar que els fets que van tenir lloc a Catalunya la tardor del 2017 es poden emmarcar en el nou delicte de desordres públics agreujats, van informar fonts jurídiques a aquest diari.
Si finalment és aquesta la postura que adopten per als condemnats del 2019 per sedició, en el tràmit concedit per la Sala Penal de l’alt tribunal, el ministeri públic estarà obligat a recórrer la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que aquest dijous va eliminar aquest delicte per als fugits, amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al capdavant. El seu processament va quedar limitat a una desobediència i una malversació del tipus més greu, que està penada fins amb 12 anys de presó.
La fiscalia, que en el judici va apostar perquè el que va passar en el procés era un delicte de rebel·lió, i no una sedició, com va acabar declarant el Suprem, no comparteix, almenys en la seva totalitat, els postulats del magistrat instructor i està estudiant que, en comptes de substituir la sedició per una desobediència, pugui ser aplicat el delicte de desordres públics agreujats tant per als que van ser condemnats com per als pròfugs de la justícia.
Despenalització
Notícies relacionadesLlarena sosté en la seva interlocutòria que la reforma del Govern despenalitza el procés, al no correspondre’s les conductes dels fugits amb el que està tipificat en el delicte amb què, segons l’Executiu, era substituïda la sedició. Per això ell no imputa pel de desordres públics, sinó pel de desobediència, que no està penat amb presó sinó amb una multa i inhabilitació de fins a dos anys.
Però el ministeri públic no té dubtes sobre que la malversació comesa pels condemnats i els fugits és la més greu de les previstes, malgrat la reforma aprovada pel Govern, per la qual cosa en aquest punt no recorrerien la resolució de Llarena, que a diferència del tribunal que va jutjar el procés no va sol·licitar cap informe a les parts per adequar el procediment a la legislació penal que va entrar en vigor aquest dijous.
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- L’estratègia comunitària Tusk crida al rearmament d’Europa i critica la política migratòria de la UE
- Sessió al Congrés La pujada de les pensions i l’ajuda al transport cauen al tombar-les Junts i PP
- Comerç La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals
- Set mesos de la normativa Òmnium portarà a la Comissó Europea el seu informe sobre l’amnistia per assenyalar les «irregularitats» en la seva aplicació
- Pau Vallbé: «He defugit tot allò que fos l’èxit ràpid, m’he anat autoboicotejant per créixer a poc a poc»
- Crim a Sant Joan les Fonts La investigació de l’assassí de la dona de Girona, pendent dels psiquiatres
- Balanç anual El Prat es manté com a segon aeroport europeu en trànsit origen-destinació
- Negociacions Puigdemont pressiona el Govern central perquè presenti un nou decret de pensions: «L’aprovaríem avui mateix»