Rendiment de comptes

El Govern presumeix d’estar «revertint la inacció» del PP a Rodalies

La delegada a Catalunya assegura que el 48% de la inversió prevista fins al 2025 està acabada o en execució

El Govern presumeix d’estar «revertint la inacció» del PP a Rodalies

ENRIC FONTCUBERTA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern treu pit d’estar «revertint la inacció» del PP a Rodalies. Així ho ha reivindicat la delegada a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que al seu informe de rendició de comptes del 2022 ha destacat els 1.012 milions que s’han destinat al pla de modernització de la xarxa amb 250 intervencions pressupostades. Justament els últims mesos de l’any passat es van tancar amb un historial d’incidències que van des de la fallada general del 9 de setembre que va deixar tot Catalunya sense trens fins a l’accident de Montcada i Reixac el 7 desembre, a més de successius episodis d’alteracions i retards del servei.

Gay ha remarcat «el compromís» i l’«esforç» del Govern en l’impuls de les infraestructures i ha destacat que, davant l’«escepticisme» dels que critiquen la falta d’inversions, en aquests moments hi ha 2.200 milions d’obres acabades o en execució, és a dir, un 48% dels 4.600 milions que es preveu que s’invertiran en Rodalies fins al 2025. «Estem complint el pla de Rodalies», ha insistit. De fet, ha destacat obres com la nova estació de Sant Andreu, «fonamental» per al projecte de la Sagrera, o les actuacions que s’han iniciat per al nou vestíbul de Sants, a més de la renovació de subestacions elèctriques o de catenàries i de la compra de nous trens.

Del que encara no ha donat xifres el Govern és del sempre polèmic percentatge d’execució. En el primer semestre del 2022 va ser del 16% de les obres pressupostades, tot i que la ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha defensat que Catalunya és la comunitat en la qual més s’inverteix en xifres absolutes i que s’ha incrementat en un 40% les inversions respecte a les del 2021. «S’ha fet un esforç importantíssim en l’execució de la inversió», ha reivindicat també Sánchez.

En el marc de les mesures aprovades per la Moncloa per pal·liar les conseqüències econòmiques derivades del conflicte a Ucraïna, la delegada a Catalunya ha destacat els 738.147 abonaments gratuïts expedits en la comunitat, a més d’actualitzar que, fins ara, ja se n’han expedit aquest nou any 295.925.

Notícies relacionades

Pel que fa al traspàs de Rodalies, un dels punts més candents de la bilateral entre la Moncloa i la Generalitat, no hi ha avenços ni noves concrecions. Tampoc data de nova reunió. Gay s’ha limitat a recordar que es continua treballant en el contracte-programa per al traspàs de la gestió –no de la infraestructura–, una de les condicions que fixa el PSC per pactar els Pressupostos amb el Govern de Pere Aragonès i que vol que es tanqui en un termini de dos mesos.

La delegada també ha fet referència a la cimera hispanofrancesa de la setmana que ve, en la qual ha dit que el president tindrà «el mateix paper» que altres presidents d’altres comunitats autònomes, tot i que ha reconegut que desconeix per ara l’ordre del dia de la trobada. Sobre la manifestació independentista convocada, l’ha qualificat de «respectable» al mateix temps que ha considerat que «no és rellevant» en comparació amb la «transcendència» de la cimera.