VIOLÈNCIA MASCLISTA

El «desastre» de desembre porta Interior a augmentar el seguiment dels maltractadors

Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza i Policia Foral de Navarra es reuniran cada mes per analitzar els feminicidis

El «desastre» de desembre porta Interior a augmentar el seguiment dels maltractadors
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El 2022, 11 dones van ser assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya, la xifra més alta en un sol mes des que van començar les estadístiques. Per al Ministeri de l’Interior aquests fets són un «desastre» que ha portat a l’adopció de diferents línies d’actuació per reforçar la protecció de les víctimes de violència de gènere i, amb especial èmfasi, la persecució dels agressors.

La reunió d’Interior amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les diferents policies autonòmiques ha acabat amb la decisió de fer cada mes una reunió per revisar els feminicidis i analitzar si les forces i cossos de seguretat de l’Estat han pogut fallar. Es tracta d’una taula en què participaran la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza i la Policia Foral de Navarra.

«Hem tingut uns ‘inputs’ absolutament negatius el mes de desembre», han indicat fonts del departament dirigit per Fernando Grande-Marlaska. Interior sosté que el repunt l’últim mes del 2022, amb un màxim de víctimes mortals només assolit el desembre del 2008, no pot atribuir-se a causes concretes, sinó que respon a una «acumulació atzarosa en l’estadística».

En la reunió amb els diferents cossos policials per analitzar els feminicidis del 2022, no s’han identificat fallades del sistema, han aclarit les fonts, però sí que s’han definit «actuacions de més excel·lència en el treball policial». De les 49 víctimes mortals de l’any passat, en 21 casos constaven denúncies contra els presumptes agressors per maltractament.

«Estem en alerta permanent, l’objectiu és que no hi hagi ni una dona assassinada [...] però ser a VioGén ofereix un plus importantíssim de seguretat a les dones», han afirmat les fonts. Segons dades del departament de Grande-Marlaska, el sistema està realitzant una detecció precoç molt elevada de risc d’assassinat i això està reduint els feminicidis i també la reincidència: xifren en 25 punts la diferència en la reincidència dels agressors les víctimes dels quals són a VioGén davant els que no són al sistema.

Aquest sistema, han dit, és «raonablement bo», «solvent» i està greixat, tot i que és «susceptible de millora». I aquesta millora té molt a veure a posar el focus en els agressors, no només en les víctimes.

Els cossos policials tenen clar que fa falta una actuació més gran sobre els maltractadors i treballaran en una triple direcció per aconseguir-ho.

En primer lloc, realitzaran un «seguiment estricte» de les mesures de seguretat concernents als agressors. També es reavaluaran els factors d’aquests homes que suposen un increment de la seva perillositat, especialment els que tenen a veure amb antecedents per haver sigut condemnats i/o empresonats per agressions molt greus i fins i tot homicidis.

I s’incrementaran les mesures policials sobre els agressors persistents, aquells que han maltractat diverses víctimes al llarg de la seva vida i amb cada nova parella la resposta violenta apareix abans i és de més gravetat.

Interior està estudiant la manera de posar en marxa un protocol per actuar en aquests casos i el procediment mitjançant el qual es podria informar les víctimes dels antecedents de l’home. Segons xifres de VioGén, el 20% dels maltractadors són «persistents» i són els causants d’un gran volum dels casos. El departament està analitzant les recomanacions de la fiscalia per articular una resposta adequada i conciliadora amb els drets tant de les víctimes com dels agressors.

Notícies relacionades

Altres actuacions que s’implantaran tenen a veure amb la valoració del risc de les víctimes: s’actualitzarà la guia destinada als agents que entren en contacte amb les dones maltractades per fer més senzilla la seva comprensió i també es revisaran els supòsits i criteris que porten a inactivar els casos a VioGén (això és, que deixin de tenir seguiment). Interior vol que es prolonguin durant més temps.

En aquesta filosofia de no posar exclusivament el focus en les dones, s’incrementaran les actuacions sobre l’entorn de les víctimes per poder fer un diagnòstic més clar de la situació de maltractament: en la majoria dels feminicidis en els quals no hi havia denúncia, la investigació ha revelat que el seu entorn tenia indicis de la violència.

Demana ajuda