Al·locució nadalenca

Pere Aragonès demana «responsabilitat» amb els pressupostos al PSC en el seu discurs de Sant Esteve

El president demana convertir l’Acord de Claredat en un pacte «de país» amb el qual negociar amb l’Estat

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La data, Sant Esteve, i l’emplaçament, sempre singular i amb ‘missatge’ propi, formen les característiques del missatge nadalenc del president de la Generalitat des que Pere Aragonès porta les regnes del Palau de la Generalitat. La data li permet, a més, una exclusivitat –la resta de presidents autonòmics es dirigeixen als seus ciutadans per cap d’any– que facilita que el missatge arribi més lluny i més clar. En aquest 2022, ja lliure del jou de la covid, i en el que fos el barceloní Hospital de la Santa Creu (una obra mestra del gòtic civil català) i avui, Biblioteca de Catalunya, el president va traçar en la seva al·locució dos grans eixos, un de futur immediat, els pressupostos per a l’any que ve, i altre més de futur, com a manera d’omplir, amb l’Acord de Claredat, un any, l’electoral 2023, que sembla poc procliu a negociacions i acords.

La menció al succés que ha marcat aquest any que ara acaba, la invasió d’Ucraïna, va portar immediatament el president a posar sobre la taula la qüestió dels comptes de la Generalitat, en ple procés de negociació tant amb el PSC, com amb Junts. Tot i que les esperances de tancar un pacte amb els postconvergents se situen molt per sota de les que el Govern té amb els socialistes. «La guerra d’Ucraïna s’ha traduït en dificultats econòmiques que afecten directament la ciutadania de Catalunya amb l’augment del preu de l’energia i del cost de la vida» i, «per aquesta raó, és necessari que disposem de totes les eines i tots els recursos per seguir acompanyant» els catalans i el «teixit productiu. Per això és necessari que tots estiguem a l’altura i fem possible l’aprovació del nou pressupost de la Generalitat», va dir.

«Demano als grups parlamentaris responsabilitat cap a la ciutadania i que no demorin més la seva decisió»

Després d’enumerar les bondats del seu projecte de pressupostos i de recordar que «per primera vegada està acordat amb sindicats i patronals i que rep el suport explícit del tercer sector social, dels sindicats d’agricultors i de les principals entitats del món de la cultura, Aragonès va asseverar que «el gruix de la feina està feta. Només fa falta voluntat política per fer-ho possible. Per això demano als grups parlamentaris amb què encara no ha sigut possible arribar a un acord [és a dir, PSC i Junts] responsabilitat cap a la ciutadania i que no demorin més la seva decisió».

Quant a l’altre gran eix, el del conflicte polític entre l’Estat i la Generalitat –el que sempre s’enduia el gran titular dels discursos nadalencs des del 2012– Aragonès va treure pit que «és evident que el diàleg comença a donar els seus fruits. Es va dir que era impossible derogar la sedició, es va dir que era impossible modificar el delicte de malversació. I avui, el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els presos polítiques ja no existeix i s’han limitat bona part dels aspectes de la malversació que, manipulant la llei vigent, permetien perseguir l’organització de l’1-O».

Notícies relacionades

Com està repetint des de fa un parell de setmanes, Aragonès va fer una crida a «obrir una nova fase i trobar una solució al conflicte polític». «Trobar una solució a la incapacitat de l’Estat de donar resposta a l’àmplia majoria de ciutadans de Catalunya que vol decidir democràticament». Segons el líder de l’Executiu, «fins que no donem resposta, el conflicte polític existirà. I és responsabilitat de totes les parts implicades, Generalitat i Estat construir a través del diàleg, la negociació i l’acord [els tres substantius que formen el nom oficial de la taula de diàleg] un camí democràtic, que ens inclogui a tots.

«Fins que no donem resposta, el conflicte polític existirà. Cal construir un camí que ens inclogui a tots»

Aragonès es va reafirmar que «el 2023 la Generalitat impulsarà un debat amb el conjunt de la societat que visualitzarà un acord» entre partits i societat civil catalans «sobre quan Catalunya ha de poder tornar a exercir el dret a decidir, sobre en quines condicions s’ha de tornar a votar perquè aquesta vegada totes les parts se sentin incloses [ergo, a l’1-O no va passar així] i tothom accepti el resultat». En resum, Aragonès creu que «el 2023 ha de ser l’any de donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat. Un gran acord a Catalunya que ens ofereixi tota la força i tota la legitimitat interna per ser defensat davant l’Estat com una proposta de país. Un gran acord a Catalunya que sigui homologable a nivell internacional i escrupolosament democràtic».