Missatge institucional per la Diada

Pere Aragonès «Catalunya tornarà a votar, és inevitable»

  • El president adverteix que la data de l’eventual nou referèndum dependrà de «la força» que acumuli l’independentisme

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès ha assegurat, en el missatge institucional amb motiu de la Diada, que la celebració d’una votació que permeti la independència de Catalunya «abans o després» arribarà i que la data en qüestió dependrà de la «força que acumuli» l’independentisme. «Catalunya tornarà a votar, és inevitable» va dir el cap de l’Executiu des del Fòrum Romà d’Empúries i és que, segons va afegir, «votant i oferint a la ciutadania la capacitat de decidir el futur del país és l’única manera de resoldre el conflicte amb l’Estat».

En l’al·locució, el republicà no va dir res de la divisió actual en l’independentisme que ha fet que cap conseller del seu partit, ni ell mateix, participin en l’abans manifestació unitària de l’ANC de l’Onze de Setembre. Això sí, Aragonès va cridar a participar en els diferents «actes que s’organitzen a tot Catalunya, cada un d’acord amb les seves conviccions», en un país «divers i plural».

El missatge d’Aragonès, que fuig de fixar una data per fer una consulta i la deixa en mans de l’acumulació de suport democràtic, encaixa com un guant amb les paraules del líder del seu partit, Oriol Junqueras a EL PERIÓDICO, aquest dissabte. Junqueras va assegurar que «el temps no és una variable independent del conflicte polític, sinó que depèn de la força democràtica que siguem capaços d’acumular».

Com d’altres vegades, per exemple en el seu missatge per Sant Esteve, emès llavors també fora del Palau de la Generalitat, en concret, des d’una escola de Santa Coloma de Gramenet, Aragonès ha ajuntat la pota del procés amb les polítiques socials. «Estem redoblant esforços per acompanyar la ciutadania davant el creixement de la inflació», va dir per sentenciar: «El Govern està actuant i ho continuarem fent».

Notícies relacionades

En aquesta línia social, va tornar a treure pit per la gratuïtat de l’ensenyament per als nens de 0 a 2 anys i, ràpid de reflexos, va introduir l’enèsim maremàgnum a Rodalies, el d’aquest divendres, que va deixar Catalunya sense trens durant tres hores, com exemples de la necessitat d’un autogovern ple, és a dir, de la independència.

Català a les aules

També, en el capítol d’èxits, el president va incloure la defensa del català a l’escola i que «per primera vegada en set anys cap centre educatiu veurà com li imposen un 25% de classes en castellà». I és que els republicans es troben molt satisfets d’haver aconseguit, mitjançant la nova llei pactada amb el PSC, Junts i els comuns, haver posat límit a una qüestió, la de la sentència del TSJC, a què diversos presidents de la Generalitat postconvergents no van poder fer front.