Els comptes de la Generalitat

El Govern urgeix PSC i Junts a pactar després d’executar la pròrroga tècnica dels pressupostos del 2022

La portaveu de l’Executiu adverteix que si la negociació es dilata l’Executiu aprovarà els comptes i els portarà al Parlament

El Govern urgeix PSC i Junts a pactar després d’executar la pròrroga tècnica dels pressupostos del 2022

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dimarts executar la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2022, cosa que es coneix com a ‘pròrroga tècnica’, amb l’objectiu establir un pont que permeti el normal funcionament de l’administració, fins que els comptes del 2023, ara en debat i gairebé en discussió, entre l’Executiu republicà i el PSC i Junts, siguin aprovats. L’Executiu va donar, a més, un pas de rosca més a la pressió a les dues forces i va asseverar, en línia del que havia avançat la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, dissabte, que si es continua dilatant l’acord els aprovarà i portarà directament al Parlament, perquè sigui a la Cambra on se segueixin les negociacions, però ja amb el rellotge en mode compte enrere.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha detallat la mesura entre retrets encavalcats als mateixos socialistes i postconvergents. «Esperem que no s’allargui la negociació ni un dia més del necessari, ja que cada dia que passa sense els nous Pressupostos és un dia que els ciutadans no es beneficien de les seves millores. Per exemple, els que reben la renda garantida de ciutadania continuen sense disfrutar de l’augment del 8% previst i pactat», tant amb els agents socials com amb els comuns. Així mateix, va prosseguir Plaja, cada dia que «passa no es pot aplicar la injecció de 1.000 milions al sistema de salut, i els 279 milions a l’atenció primària.

Notícies relacionades

La portaveu va insistir que, segons els republicans, no hi ha «cap motiu» per prolongar la negociació. «Negociar és l’instrument de tots els partits en democràcia, però l’objectiu últim és sempre beneficiar els ciutadans, no perjudicar-los», va sentenciar, abans de dirigir-se, sense citar-los, al PSC i a Junts i de requerir-los que «aparquin els interessos de partit».

Amb tot, Plaja va asseverar que les negociacions amb el PSC i Junts «van bé». En el cas dels socialistes, i després de més de 20 reunions, la part tècnica, la de compartir les dades, «ha finalitzat», va assenyalar. La portaveu també va treure ferro a la transcendència, en la negociació, del projecte del Hard Rock en el Camp de Tarragona. Segons va apuntar, aquest i altres projectes, com el de l’ampliació del Prat, no formen part del nucli de les negociacions, per tal com, en el cas del macrocentre de turisme i oci, el Govern vol que es porti a terme, però amb totes les garanties, per exemple, mediambientals.