Xarxa criminal

Una tercera part dels immobles embargats als amics de Putin a Espanya són a les Canàries

Els Estats Units fa anys que estan rere la pista del jerarca rus que lidera la xarxa criminal | Dmitri Kliuev és assenyalat com l’«autor intel·lectual» de la ‘conspiració Magnitski’

Una tercera part dels immobles embargats als amics de Putin a Espanya són a les Canàries
4
Es llegeix en minuts

Les Canàries tenen un paper clau en la trama russa per al blanqueig dels 230 milions de dòlars estafats al fons d’inversió nord-americà Hermitage. La justícia ha embargat fins ara un total de 75 immobles per tot Espanya, majoritàriament vil·les de luxe adquirides amb els diners saquejats als inversors nord-americans. Fins a 27 d’aquestes propietats, més d’una tercera part, són al sud de Tenerife, un dels llocs predilectes entre els magnats russos que durant les vacances fugen del fred del seu país o que busquen un lloc on establir-se després d’haver-se jubilat. En el fons d’aquesta xarxa criminal hi ha noms propis de l’empresariat, l’administració judicial i fins i tot la policia de Rússia. Entre aquests, el de Dmitri Kliuev, el banquer i amic de Vladímir Putin que és en les llistes negres dels Estats Units i el Canadà des de molt abans que Moscou envaís Ucraïna.

El banquer, pròxim a l’ex de la KGB, és en la llista negra d’Occident molt abans d’Ucraïna

La investigació espanyola del cas Hermitage, dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional, ha deixat, de moment, una única detenció: la de Natàlia Kutireva. Kutireva, que ja està en llibertat provisional, és sospitosa d’haver exercit d’intermediària, a través de la immobiliària que regenta a la localitat de Tenerife de Playa de las Américas, per al blanqueig de part dels diners estafats al fons d’inversió mitjançant la compra de viles i immobles al sud de l’illa. L’empresària, que nega de ple qualsevol relació amb la trama, ha sigut en qualsevol cas protagonista del primer cop policial a Europa contra aquest macroentramat delictiu rus. Va ser el mes passat quan agents de la unitat adscrita a la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, en col·laboració amb la UDEF, van detenir Kutireva i van registrar el local de la seva empresa a Adeje i dos habitatges de luxe a la urbanització Caldera del Rey, també a Adeje, i a la veïna Arona.

És justament a Adeje i Arona, una de les àrees de més expansió turística al llarg de les últimes dècades –i no només a les Canàries, sinó a Espanya en general–, on es troben les 27 propietats embargades. L’àmplia oferta immobiliària d’alt estànding al nucli turístic que formen les localitats de Costa Adeje i Playa de las Américas, on la població russa ha crescut de forma considerable els últims anys, suposa així una oportunitat d’or per qui mira de blanquejar diner negre amb el negoci del totxo. Entre els immobles sota vigilància de la fiscalia «hi ha de tot». Hi ha xalets i habitatges de luxe, alguns de valorats en més d’1 milió d’euros, i també apartaments turístics diguem-ne convencionals i amb un valor que oscil·la entre els 300.000 i 400.000 euros. Això a Tenerife, perquè en altres llocs d’Espanya on també va operar la trama russa, com al litoral del Llevant, hi ha propietats amb un preu que arriba als 5 milions.

Amb tot, Tenerife és només un punt més d’un escàndol que té el seu origen el 2005, fa 17 anys, amb una transcendència i repercussió de dimensió mundial. Una crònica negra en què fins i tot hi ha una mort: la de Serguei Magnitski.

A principis de segle, Hermitage Capital Management era el fons d’inversió occidental més important de Rússia. El seu fundador va ser el nord-americà Bill Browder, un multimilionari que en els primers passos a Moscou es va mostrar afí a Putin. Però la proximitat va durar poc. Browder va denunciar una sèrie de casos de corrupció entre el funcionariat del Kremlin, cosa que el va distanciar de l’exagent de la KGB. El va distanciar fins al punt que les denúncies del magnat nord-americà no només no van servir per depurar l’estructura administrativa del Kremlin, sinó que es van tornar contra ell. Moscou va resoldre que Hermitage havia incorregut en frau fiscal i va expulsar Browder del país el 2005.

El sud de Tenerife és només un punt més del mapa d’un escàndol de dimensió mundial

Notícies relacionades

És llavors quan el fons d’inversió encarrega a l’advocat rus Serguei Magnitski que investigui què ha passat. Magnitski va aconseguir demostrar que s’havien desviat 230 milions de dòlars d’Hermitage Capital per a l’enriquiment de funcionaris del Kremlin. El lletrat va apuntar en la seva investigació a policies, jutges, personal administratiu i banquers. El 2008, per un presumpte delicte de col·lusió amb Hermitage, Rússia deté i empresona Magnitski. L’advocat mai més veu la llum del sol: mor amb només 37 anys a finals del 2009. Els Estats Units i el Regne Unit afirmen que es van fer servir proves falses per empresonar-lo i que va patir maltractaments a la presó, on no el van medicar per a la pancreatitis que patia. El Kremlin es va aferrar a això últim i va al·legar que tot es va deure a un mal diagnòstic mèdic. Els fets van obrir una greu crisi diplomàtica entre Washington i Moscou. El 2019, la justícia europea va condemnar Rússia per la mort de Magnitski, que dona el seu nom a una llei nord-americana que sanciona les violacions de drets humans a qualsevol país.

Els 230 milions a què el lletrat rus va seguir la pista van acabar en l’entramat societari de Dmitri Kliuev. Kliuev figura des d’aleshores en la llista negra del Tresor dels Estats Units com l’«autor intel·lectual de la conspiració criminal descoberta per Magnitski». El Canadà també el té en la seva llista particular, i el Regne Unit, i Brussel·les... Una part dels 230 milions de dòlars desfalcats a Heritage s’ha blanquejat, d’acord amb la investigació a Espanya, a través de la compra d’aquests 27 immobles a les Canàries. El cas continua obert a 16 països.