Els Comptes de la Cambra catalana
El Parlament aprova avui els seus Pressupostos sense haver lligat el pacte per les dietes
El ple avalarà, dos mesos més tard del previst, uns Comptes de la institució per al 2023 en què només tributarà una mensualitat del capítol d’indemnitzacions
Dos mesos més tard de l’inicialment agendat, el Parlament aprovarà aquest dimecres el seu pressupost per al 2023, que ascendeix a 66,9 milions, un 2,13% més que a l’actual exercici. La demora d’aquesta votació està estretament vinculada a la falta de majoria que encara té el Govern perquè prosperin els Comptes de la Generalitat malgrat l’acord ja tancat amb els comuns, però s’acaba l’any i els grups han decidit menjar-se el raïm almenys amb aquesta carpeta tancada. Ho fan, això sí, arrossegant el mateix conflicte amb les dietes que perceben els diputats, que, un any més, continuaran sense estar completament regularitzades.
De poc ha servit el propòsit que es van fer els grups el curs passat d’arribar a un acord perquè tributin per les indemnitzacions que cobren per desplaçaments. Es tracta d’una quantitat que oscil·la entre 16.975,56 i 23.895,12 euros anuals en funció del lloc de residència del diputat i que es cobren tot i que no es facin viatges perquè actuen com a complement salarial, una situació que va ser especialment polèmica durant la pandèmia, quan es van establir mesures perquè els electes poguessin intervenir en plens i comissions a distància.
L’únic avenç en el pressupost de l’any vinent, imposat per la Mesa del Parlament davant el bloqueig d’un canvi de model, és que almenys el 2023 tributarà l’equivalent a una mensualitat –entre 1.400 i 2.000 euros anuals– per tal que progressivament totes les dietes acabin incloses dins del salari i, per tant, subjectes a la retenció corresponent. De fet, el quid de la qüestió continua sent qui ha d’assumir la tributació de l’IRPF i si els parlamentaris han de perdre o no poder adquisitiu.
I és que en el moment que les dietes s’incorporen en el sou mensual queden subjectes a tributació i, per tant, a una retenció que, a la pràctica, retalla el salari. Només la CUP i els comuns han defensat que s’ha d’assumir una regularització completa tot i que això suposi cobrar menys. La mensualitat base d’un diputat és de 2.921,8 euros, als quals se sumen complements per assumir responsabilitats dins del grup parlamentari o en les comissions.
La proposta inicial perquè la tributació de les dietes no es traduís en una reducció salarial dels parlamentaris va ser que el Parlament cobrís el cost d’aquest IRPF, cosa que suposava, segons fonts de la Cambra catalana, 1,1 milions d’euros per a les seves arques, un plantejament que ha sigut confrontat pels anticapitalistes i En Comú Podem. Des d’aleshores, les múltiples negociacions no han donat fruits per posar-se d’acord en un punt mitjà per establir en quina proporció els electes han d’assumir el cost d’aquesta tributació. Encara menys des que ERC s’ha quedat en minoria en el Govern i s’ha agreujat la capacitat per segellar pactes.
400.000 euros més per a factures
Notícies relacionadesMés enllà d’aquest nus que els grups són incapaços de desfer i que tampoc apressa amb l’argument que al Congrés i al Senat les dietes dels parlamentaris tampoc tributen, els Comptes del Parlament recullen l’augment del 2% del salari per als funcionaris i treballadors de la institució. També reflecteixen l’impacte de l’increment de les factures de llum, gas i aigua de la institució, per a les quals s’han inclòs 400.000 euros més de despeses corrents. Una altra de les novetats és que hi haurà una partida de 25.000 euros per remunerar les pràctiques a la Cambra catalana dels estudiants universitaris.
Amb els Comptes del Parlament ja aprovats –es dona per descomptat que prosperaran per àmplia majoria– tot quedarà ja a expenses de l’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat. Les negociacions del Govern amb el PSC i Junts continuen amb la vista posada ja en què serà al gener quan s’acabin sotmetent a votació del ple.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SUBHASTA Ascens i caiguda de l’antic Hotel Colón
- La cerimònia inaugural vol sorprendre el món
- Un mite blaugrana Adeu a Neeskens, llegenda del Barça
- SÈRIE DE FICCIÓ Rosa Peral demana 30 milions a Netflix per vulnerar els seus drets
- La gestió de l’Executiu català La Generalitat vol eliminar la cita prèvia en el sector públic en un any