Viatge institucional

Salvador Illa atribueix el retard en aprovar els pressupostos catalans a les «batzegades i inseguretats» d’ERC

El líder del PSC es reuneix amb el primer ministre portuguès, António Costa, a Lisboa

Salvador Illa atribueix el retard en aprovar els pressupostos catalans a les «batzegades i inseguretats» d’ERC

EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Queda molta feina per fer». Salvador Illa ha reiterat aquest dilluns a Lisboa el missatge dels últims dies sobre el pacte sobre els pressupostos de la Generalitat que s’espera entre el Govern d’ERC i el PSC. Per al líder socialista, si hi ha dilació en arribar a un acord és tan sols atribuïble «a les inseguretats i batzegades» dels republicans, a qui va aconsellar que deixin «de fer declaracions absurdes i inútils».

El primer secretari del PSC es va reunir amb el primer ministre de Portugal, el també socialista António Costa, «per explicar-li quina és la situació de Catalunya, un escenari molt millor que el que hi havia fa cinc anys, gràcies a l’aposta per la convivència i el retrobament del Govern d’Espanya». Fonts socialistes van remarcar que calia remuntar-se «al segle passat» per trobar una reunió entre el president del Govern portuguès i algun líder polític català. En la trobada, Illa va regalar al seu correligionari sengles llibres: l’edició en portuguès del llibre de Javier Cercas ‘Independencia’ i la història dels 40 anys del PSC.

Notícies relacionades

En la reunió, feta a la seu del partit socialista portuguès, Illa es va interessar també «per les polítiques socialdemòcrates que Costa està aplicant amb èxit. He vingut a aprendre», va assenyalar el cap de l’oposició catalana. Abans, al matí, Illa s’havia entrevistat amb l’ambaixadora d’Espanya a Portugal, Marta Betanzos, i amb el delegat de la Generalitat a Lisboa, Rui Reis. 

Dubtes sobre el Govern

Quant a l’actualitat catalana, en declaracions als mitjans, Illa va dubtar que aquest Govern, «amb els suports que té que el fan el més feble dels últims 40 anys», pugui «aguantar fins al final de la legislatura». Finalment, va reiterar que no hi hauria cap referèndum d’autodeterminació a Catalunya, «una cosa que ERC ja sap», i va demanar als republicans «que tinguin el coratge d’explicar-ho als ciutadans».