Reaccions a la paralització del nou Codi Penal

Pere Aragonès, després de la decisió del TC: «Només superarem la dreta envalentida amb la República Catalana»

Junts coincideix amb el president en el fet que la solució «a la falta de democràcia és la independència»

Pere Aragonès, després de la decisió del TC: «Només superarem la dreta envalentida amb la República Catalana»

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ja gairebé oblidada sensació a l’estómac que s’està entrant en una zona desconeguda amb conseqüències impossibles de preveure recorre de nou el Palau de la Generalitat. Però aquesta vegada, com a reacció al que passa lluny, a 600 quilòmetres, a la seu del Tribunal Constitucional. La decisió de paralitzar la tramitació a les Corts, en concret al Senat, de la reforma del Codi Penal, que suposa un fet inaudit en la democràcia espanyola, va ser rebut amb estupefacció i indignació pel president Pere Aragonès. El líder de l’Executiu, en un tuit, ha assenyalat: «Van fer servir Catalunya de banc de proves i avui, envalentits, ho apliquen arreu. La dreta espanyolista segresta les institucions i només ho superarem amb una agenda valenta i progressista en què Catalunya sigui, definitivament una república sobirana».

Hores abans, el partit del Govern, ERC, havia asseverat, via el seu portaveu, Marta Vilalta que «voler canviar les majories democràtiques sobre el que es pot debatre és molt greu, un fet totalment antidemocràtic». «Quan volem canviar l’statu quo és quan el conservadorisme espanyol recorre a la judicialització de la política», va remarcar també la secretària general adjunta d’Esquerra.

La portaveu va apel·lar al PSOE i Unides Podem, a «encarar amb valentia» i «sense arrossegar els peus», «totes les transformacions que siguin necessàries en benefici de la democràcia». Els republicans, va advertir, continuaran «treballant per canviar el que hauria d’haver canviat fa molt temps»: «Són els passos en el camí de la negociació que fan trontollar els fonaments i els consensos del règim del 78».

Reacció postconvergent

Notícies relacionades

També Junts va reaccionar a través de les xarxes socials. Així, el secretari general postconvergent, Jordi Turull, va publicar: «El TC ha certificat que a Espanya la política la marquen les togues i no les urnes. No hi ha divisió de poders, hi ha encreuament de poders. Democràcia nivell 0. A Catalunya ja ho sabem i ho patim des de fa anys, i per això treballem per marxar. I ens urgeix». La presidenta de la força, Laura Borràs, per la seva banda, va asseverar, sempre a Twitter: «Teníem clar que Espanya és irreformable. Ara, en lloc de separació de poders, hi ha profanació de poders. Vam avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia. Res que no sabéssim, però una raó més per construir una república democràtica i independent».

La diputada al Congrés de la CUP Mireia Vehí va incloure un dard a les forces progressistes espanyoles en la seva irada reacció a la resolució del Constitucional. Així, va asseverar: «El govern de les togues mai és democràtic. ¡Quin error va ser considerar, per part d’espais d’esquerres, que la sobirania del Parlament era de segona! Allò que va començar al Parlament, atropella el Congrés».