Operació Catalunya

La justícia paralitza sense data la comissió rogatòria d’Andorra per a Rajoy

La justícia paralitza sense data la comissió rogatòria d’Andorra per a Rajoy
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha paralitzat sense data, fins que finalitzi el procés judicial, la comissió rogatòria sol·licitada per Andorra per a l’expresident Mariano Rajoy en la denominada operació Catalunya, i corregeix així la seva decisió del mes d’octubre passat.

Ho fa en una interlocutòria datada aquest dijous que és similar a dues més en les quals es pren la mateixa decisió per als exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz.

Aquest procediment judicial és conseqüència de la querella que va presentar contra Rajoy i altres dirigents del PP l’Institut de Drets Humans d’Andorra i l’expresident de la Banca Privada d’Andorra (BPA), els que demanen investigar-lo per suposades pressions a la BPA per obtenir informació de polítics catalans durant el procés.

En la interlocutòria referida a Mariano Rajoy, la Sala Contenciosa Administrativa del TSJM estima el recurs presentat per la defensa de l’expresident i revoca la interlocutòria del mes d’octubre passat per la qual la mateixa Sala de l’alt tribunal donava curs a la comissió rogatòria.

Ho fa «fins que recaigui sentència ferma que posi fi al procés, o aquest hagi finalitzat per qualsevol altra de les causes previstes en la llei», sense perjudici que la mesura es modifiqui si canvien les circumstàncies que preveu la llei.

Ara, a l’estudiar el recurs de Rajoy contra la decisió de donar curs a la comissió rogatòria, els magistrats entenen que està més ben argumentat, a l’incloure una resposta parlamentària en la qual es confirma que el Ministeri de Justícia sí que va mantenir la protecció diplomàtica per a un inspector cap de la Policia Nacional per a qui les autoritats andorranes també van cursar una comissió rogatòria pels mateixos fets, de manera que no fer-ho ara trencaria el principi d’igualtat.

A més consideren els magistrats que hi ha el denominat «periculum in mora» o perill en la demora, ja que facilitar informació a les autoritats andorranes ara «esdevindria ja ineficaç qualsevol pronunciament judicial a Espanya que donés la raó a l’actor», amb referència a Mariano Rajoy.

Notícies relacionades

La Sala recorda que recentment l’Audiència Provincial de Madrid va donar la raó a l’expresident Rajoy en aquest sentit i va paralitzar la comissió rogatòria sol·licitada per Andorra, en una interlocutòria en la qual va canviar de criteri sobre el decidit a l’octubre.

L’audiència madrilenya va donar també la raó en els seus recursos de queixa tant a Rajoy com als exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz i va ordenar al jutjat d’instrucció número 32 de Madrid que se’ls tingui per personats en el procediment i que admeti els recursos de reforma en els quals sol·licitaven la no-tramitació de la comissió rogatòria.