Conflicte polític i judicial

Els vocals conservadors del CGPJ veuen «irresponsables» les declaracions de Sánchez sobre els jutges i el TC

  • Els magistrats consideren que les afirmacions del president del Govern no tenen fonament i suposen desligitimar les institucions davant els ciutadans

Els vocals conservadors del CGPJ veuen «irresponsables» les declaracions de Sánchez sobre els jutges i el TC

CGPJ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) consideren «irresponsable» la declaració de dijous del president del Govern, Pedro Sánchez, en la sessió de treball del Consell Europeu a Brussel·les, quan va manifestar que «la dreta política i judicial han volgut atropellar la democràcia», informa Europa Press.

En una declaració institucional, han criticat que aquestes declaracions es van produir després de les que van realitzar portaveus parlamentaris, en les quals «es van proferir grolleres desqualificacions sobre el Tribunal Constitucional i el Poder Judicial».

Els signants consideren «irresponsable fer aquestes asseveracions, mancades de tot fonament, i més encara si suposa transitar de la confrontació partidista a la deslegitimació de la institucions davant la ciutadania».

Els vocals asseguren que tant el Tribunal Constitucional com els tribunals ordinaris de justícia «han contribuït decisivament a la consolidació de la democràcia complint i fent complir la Constitució».

A més, recorden que la Comissió Europea exigeix que, per respectar l’Estat de dret, els membres dels governs i parlaments dels Estats de la UE han «d’abstenir-se d’actuacions i declaracions públiques que puguin soscavar la legitimitat del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem, dels òrgans jurisdiccionals ordinaris, dels jutges, individualment o col·lectivament, o del poder judicial en el seu conjunt».

En aquest sentit, han fet una crida «a una convivència regida pels valors de la concòrdia, la llibertat i la seguretat jurídica, de compliment especialment exigible a tots els qui exercim responsabilitats públiques».

 Així, han recordat que «l’Estat de dret és la pedra angular d’una societat democràtica, on els tres poders i tots els ciutadans estan sotmesos a l’imperi de la Constitució, sota l’empara de la qual es garanteix la convivència lliure i pacífica, en condicions d’igualtat».

Notícies relacionades

 Per això han assegurat que «el compliment de l’ordre constitucional i garantir els drets dels ciutadans és el paper fonamental que els jutges compleixen, amb independència de les seves idees o opinions particulars».

El text està firmat pels vocals Carmen Llombart Pérez, José Antonio Ballestero Pascual, Francisco Gerardo Martínez Tristán, Juan Manuel Fernández Martínez, Juan Martínez Moya, José María Macías Castaño, Nuria Díaz Abad i María Ángeles Carmona Vergara.