Pols al Govern

Feijóo demana al TC que «impedeixi» la votació al Congrés

«És l’oposició la que ha de garantir la democràcia en aquest país», assegura el líder del PP

Feijóo demana al TC que «impedeixi» la votació al Congrés
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo està decidit a utilitzar totes les seves eines per frenar al més aviat possible els canvis legals promoguts pel Govern i els seus socis per desbloquejar el Tribunal Constitucional (TC). Aquesta tarda al Congrés dels Diputats, els parlamentaris votaran les dues esmenes introduïdes en la reforma del Codi Penal que tenen per objectiu accelerar la renovació dels quatre magistrats del Constitucional. En una entrevista a ‘El Programa de Ana Rosa’, Feijóo ha demanat als integrants del Constitucional (convocats a una reunió aquest matí) que «impedeixin» la votació. És a dir, que el poder judicial freni una iniciativa del poder legislatiu.

La situació és de màxima tensió. Fa quatre anys que el PP no vol perdre el pes que els magistrats conservadors tenen en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquest òrgan s’ha de renovar cada cinc anys per reflectir la majoria parlamentària del moment. Des del 2018, quan el PSOE va guanyar la moció de censura, els conservadors, primer amb Pablo Casado i ara amb Feijóo, s’han negat a renovar els 20 vocals del CGPJ i poder mantenir així el pes amb què es va conformar el 2013 (quan el PP de Mariano Rajoy tenia majoria absoluta).

Notícies relacionades

Aquesta maniobra del PP ha portat el Govern de coalició a buscar fórmules per pressionar la renovació, en aquest cas, de dos magistrats del TC. Els canvis legals que ha proposat per obligar la renovació els vol fer Pedro Sánchez a una velocitat exprés i els ha introduït en la reforma del Codi Penal que ha obert per derogar la sedició i rebaixar les penes per malversació. El PP ha presentat un recurs davant el TC, que estudiarà aquest matí, perquè freni el procediment legislatiu.

Feijóo ha lamentat en l’entrevista a Telecinco que el Govern «furti» els diputats, amb aquesta reforma exprés, de la possibilitat de debatre els canvis en les lleis i no el fons. Tot i que el fons el denuncien els dirigents conservadors en totes les seves declaracions: el líder del PP ha assegurat que «el Govern no respecta l’Estat de dret» i ell, com a cap de l’oposició, es veu en el paper d’haver de fer-ho. «És l’oposició la que ha de garantir la democràcia en aquest país», ha arribat a dir.