Xoc institucional

El PSOE s’adreça al Constitucional perquè no freni la renovació judicial exprés

  • Els socialistes consideren en un escrit que si l’alt tribunal adopta una mesura cautelaríssima a petició del PP estaria atemptant contra els «fonaments de la nostra democràcia»

El PSOE s’adreça al Constitucional perquè no freni la renovació judicial exprés
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat un escrit davant el Tribunal Constitucional (TC) perquè no suspengui, en el seu ple d’aquest dijous, la reforma legal que està previst que es debati i aprovi al Congrés hores després. La modificació normativa permetrà la renovació de l’alt tribunal, on quatre dels seus magistrats tenen el mandat caducat des de fa mig any a causa del bloqueig dels conservadors, i ha sigut recorreguda en empara pel PP. Segons el PSOE, si el TC decideix paralitzar la votació de manera cautelaríssima, estaria atemptant contra «els fonaments de la democràcia».

«És evident que, en aquest cas, l’adopció de la mesura cautelar provoca una pertorbació en un interès constitucionalment protegit. L’adopció d’una mesura cautelaríssima com seria la suspensió de tot o part d’un procediment en curs al Congrés dels Diputats afectaria a un dels fonaments de la nostra democràcia», assenyalen els socialistes en el seu escrit.

Davant les tesis del PP, que argumenta en el seu recurs que en aquesta reforma s’han vulnerat drets fonamentals dels diputats al tramitar les esmenes sobre la reforma judicial dins d’una reforma del Codi Penal que afecta qüestions tan diferents com els delictes de sedició i malversació, el PSOE remarca que no hi ha res en tot el procediment que sigui il·legal, malgrat que s’ha portat a terme amb una celeritat inusitada i sense obtenir els informes dels organismes assessors. 

Notícies relacionades

«El procediment legislatiu que avui es discuteix s’ha desenvolupat a les Cambres d’acord amb les previsions reglamentàries i respectant les diferents fases previstes per al mateix: presa en consideració, obertura de termini d’esmenes, debat de totalitat, Ponència constituïda en el si de la Comissió de Justícia i aprovació per part de l’esmentada Comissió. Tot això, acordant les decisions pertinents en cadascuna de les seves fases els diferents òrgans de Govern de la Cambra: Mesa de la Cambra, Junta de Portaveus i Mesa de la Comissió de Justícia», assenyala l’escrit.

«No hi ha precedents a les Corts Generals de la suspensió del procediment legislatiu per la queixa o recurs d’una part minoritària de diputats o de grups parlamentaris respecte al procediment desenvolupat», conclou el PSOE, que considera que la paralització de la tramitació «suposaria una vulneració de l’autonomia» parlamentària, al suposar la «falta de legalitat de les decisions que han pres els òrgans de govern de la Cambra, elegits pels diputats».