Al Codi Penal

El Govern proposa fins a tres anys de presó per a càrrecs que no justifiquin un enriquiment de més de 250.000 euros

El Govern proposa fins a tres anys de presó per a càrrecs que no justifiquin un enriquiment de més de 250.000 euros

EFE/ Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

Els dos partits que formen part del Govern de coalició, el PSOE i Unides Podem, han proposat la creació d’un nou delicte d’«enriquiment il·lícit» per als càrrecs públics que hagin obtingut un «increment patrimonial no justificat» superior als 250.000 euros i que seria penat amb entre sis mesos i tres anys de presó, a més de la inhabilitació i multes econòmiques.

Notícies relacionades

El portaveu parlamentari socialista, Patxi López, ha anunciat que registraran una esmena a la proposició de llei que deroga la sedició per reforçar al Codi Penal la «lluita contra la corrupció». En aquest sentit, ha explicat que els càrrecs públics tenen l’obligació de presentar les seves declaracions patrimonials quan arriben a la funció pública, però que «no existeix cap procediment al finalitzar el mandat».

Així, ha remarcat que amb la seva iniciativa, en els cinc anys posteriors, els càrrecs públics que presentin un «increment de patrimoni o una cancel·lació dels seus deutes per sobre dels 250.000 euros» hauran de justificar la procedència d’aquests diners davant la justícia. En cas de no fer-ho, la proposta preveu penes de presó d’entre sis mesos i tres anys, d’inhabilitació d’entre dos i set anys i multes econòmiques de fins a tres vegades l’enriquit.