Llei del ‘només sí és sí’

Igualtat assegura que no hi ha cap proposta a sobre de la taula per retocar la llei del ‘només sí és sí’

El departament d’Irene Montero insisteix en la solvència de la norma després que Sánchez es mostrés obert a retocar-la

Igualtat assegura que no hi ha cap proposta a sobre de la taula per retocar la llei del ‘només sí és sí’
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La llei del només sí és sí és «sòlida» i no hi ha cap proposta a sobre de la taula per reformar-la. Fonts del Ministeri d’Igualtat responen de manera categòrica a les paraules amb què el president del Govern es mostrava obert a retocar aspectes tècnics de la norma en cas que resulti necessari.

Durant la commemoració del dia de la Constitució al Congrés dels Diputats, el president Pedro Sánchez va reconèixer que s’estudiarà «si cal fer algun retoc tècnic» a la llei de garantia integral de la llibertat sexual per evitar revisions a la baixa de les condemnes a agressors sexuals, si bé va matisar que primer cal esperar la unificació de criteri dels pronunciaments del Tribunal Suprem. Alhora, Sánchez va defensar que la llei és bona des del punt de vista polític.

Tanmateix, la titular de Justícia, Pilar Llop, va anar més enllà i va dir que no es pot esperar que l’alt tribunal resolgui tots els casos que té pendents i que l’ajust legal hauria de valorar-se abans.

El Suprem, que ja ha abordat aquesta qüestió en el cas Arandina en el qual es va posicionar a favor de les rebaixes propiciades per la llei, encara no ha establert doctrina referent a això i aquesta podria trigar a arribar entorn de mig any, quan comencin a entrar en l’alt tribunal els recursos que tant la Fiscalia com les defenses puguin presentar contra les interlocutòries de revisió a la baixa de condemnes que estan dictant més d’una desena d’audiències provincials en els últims dies.

«Llavors ja veurem si es planteja algun problema que obligui a convocar un Ple», van explicar fonts del Suprem a aquest diari: la celebració d’un Ple de tots els magistrats del Penal del Suprem per a la resolució de qüestions tècniques referides a aquestes interlocutòries sí que suposaria un posicionament doctrinal.

Amb aquest escenari, fonts del departament de Justícia van precisar el dia de la Constitució que el retoc a la llei del només sí és sí podria introduir-se a través d’una esmena en alguns dels projectes de llei que Justícia té vius actualment al Parlament.

I apuntaven concretament al projecte de llei d’Eficiència Digital del Servei Públic de Justícia, que pot acceptar esmenes fins dimecres vinent 14 de desembre. Les mateixes fonts incidien que la llei del només sí és sí és important i necessària, però afegien que també l’ajust ho és.

Una postura que han sortit a defensar aquest dimecres diferents ministres de l’ala socialista de la coalició, com Margarita Robles (Defensa) o Diana Morant (Ciència i Innovació).

Mentre Robles veu «lògic i raonable fer ajustos tècnics» si en l’aplicació d’una norma «es veu que hi ha llacunes i disfuncions», Morant estima que si el poder judicial interpreta la llei de manera diferent de la voluntat del poder legislatiu, existeix «encara» una «oportunitat d’ajustar el que faci falta».

En aquest sentit, ha dit que els «jutges són els que han de fer complir amb les lleis que es generen a la seu del poder del poble» i el Parlament va legislar amb una «voluntat clara de protegir les dones davant els delictes d’assetjament, abús i agressió».

Notícies relacionades

Malgrat aquests pronunciaments dels socialistes, des del Ministeri d’Igualtat neguen que s’hagi posat a sobre de la taula cap proposta per modificar la llei.

Fonts del departament que dirigeix Irene Montero han insistit que la llei del només sí és sí és «sòlida» i que la seva modificació del Codi Penal, «acordada amb Juan Carlos Campo» –exministre de Justícia del PSOE–, és «solvent».