Consell Executiu

Catalunya dobla el pressupost per intervenir en fosses de la Guerra Civil

Aragonès: «L’oblit pot fer que determinats fets de la nostra història es repeteixin»

Catalunya dobla el pressupost per intervenir en fosses de la Guerra Civil

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

La Generalitat ha acordat doblar el pressupost destinat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el Franquisme, amb la qual cosa s’arriben als cinc milions d’euros que permetran un «increment significatiu» per impulsar anàlisis antropològiques i genètiques de les restes recuperades.

Així ho ha anunciat la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu català, que ha mantingut la seva trobada setmanal malgrat coincidir amb el festiu del Dia de la Constitució. «S’ha fet la reunió com qualsevol altre dimarts», ha assenyalat.

En xifres totals, el pressupost del nou contracte de licitació aprovat és de 4,49 milions d’euros, pràcticament el doble que el pressupost anual de licitació del contracte anterior, segons Plaja.

Les primeres intervencions arqueològiques del 2023 en fosses de la Guerra Civil i de la dictadura es preveuen al municipi de Bovera (Les Garrigues) i al Berguedà.

A Bovera, es preveu intervenir al Coll Roig, una fossa amb uns quinze soldats republicans executats a prop d’allà; al Mas del Senyor, en un hospital republicà on hi ha un nombre indeterminat d’individus exhumats; al Mas del Vidal, en una fossa associada a un punt de socors republicà, amb uns 13 individus; i a la Casilla, en una fossa amb dotze soldats i una dona executats per tropes franquistes.

I al Berguedà s’han programat intervencions a l’aqüeducte de Collet, en una fossa amb fins a quatre possibles soldats republicans que van morir durant la retirada; al municipi de Capolat, on hi ha cinc possibles localitzacions i una previsió màxima de 23 individus enterrats.

També a la Tomba dels Quatre (Montmajor), on hi podria haver quatre soldats republicans; a Plans de Cal Companyó; a la Masia Subirana de Sant Julià de Cerdanyola; i a la Nou de Berguedà, on hi ha tres possibles fosses localitzades.

El nou contracte de fosses té una durada de quatre anys: entrarà en vigor l’1 de març del 2023 i serà vigent fins al 31 de desembre del 2026; la inversió, juntament amb les campanyes que es porten a terme per donar a conèixer el cens de persones desaparegudes i el programa d’identificació genètica, té l’objectiu final de permetre identificar i retornar a les famílies el nombre més gran de restes de persones desaparegudes.

Memòria històrica contra l’oblit

D’altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest dimarts l’exposició sobre exhumació de fosses comunes de la Guerra Civil i ha advertit: «L’oblit pot fer que les condicions en què es van viure determinats fets de la nostra història es repeteixin».

Ha recorregut l’exposició ‘On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya’ al Palau Robert de Barcelona, juntament amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart.

Aragonès ha recalcat textualment que, davant les ideologies totalitàries que tornen a créixer al voltant del món i també a Europa, és «més que imprescindible recuperar la memòria històrica». També ha lamentat que a Catalunya «desafortunadament moltes generacions han hagut de sobreviure mitjançant l’autoimposició del silenci per la por a la repressió», i ha recalcat la importància d’exposicions com aquesta per recordar-ho.

Notícies relacionades

Ha remarcat a més el treball del Govern sobre memòria democràtica i ha destacat actuacions com l’anul·lació de judicis del franquisme, l’impuls del banc de l’ADN per identificar víctimes de la Guerra Civil i l’elaboració del mapa de fosses comunes de Catalunya, que ja ha identificat 900 punts.

Ubasart també ha remarcat que la feina feta en exposicions com aquesta és clau per «reaccionar davant les dretes radicals que tornen amb força al continent i a Catalunya». Ha assegurat que la seva Conselleria no pararà «fins a tenir totes les víctimes identificades» i ha recordat que el Govern ha anunciat aquest mateix dimarts que ha doblat el pressupost per a intervencions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme respecte al Pla de Fosses anterior, fins a arribar als 5 milions d’euros per a la localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies.