Consell Executiu

El Govern apunta a un pacte amb PSC, Junts i comuns per als pressupostos «en els pròxims dies»

La portaveu de l’Executiu replica a l’ANC que, si centrés els esforços a unir i no a dividir, l’independentisme «arribaria més lluny»

El Govern apunta a un pacte amb PSC, Junts i comuns per als pressupostos «en els pròxims dies»

EFE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès ha convocat els seus consellers com cada dimarts a la Sala Tàpies per celebrar el Consell Executiu, aquesta vegada amb l’interès d’exhibir, de passada, una aparent normalitat, malgrat la festivitat pel 44è aniversari de la Constitució i la manifestació de l’ANC, convocada als voltants del Palau de la Generalitat contra la reforma del Codi Penal pactada entre el Govern central i ERC.

En la roda de premsa posterior, la portaveu Patrícia Plaja ha recalcat que el Govern no atura màquines, i molt menys ara, que està immers en una negociació pressupostària, i després de rebre l’impuls de la patronal i els sindicats escenificada amb una posada de llarg dilluns per firmar un acord que preveu l’augment d’un 8% de l’import de les prestacions socials, millores a l’FP i 680 milions per a indústria. «Catalunya necessita i li són urgents uns nous pressupostos. Podem dir que som més a prop d’aquests comptes i d’aconseguir aquest acord», ha remarcat.

I és que el pla d’Aragonès continua sent poder compatibilitzar el suport de comuns, el PSC i Junts als mateixos comptes, una majoria amb què busca contrarestar la minoria parlamentària del seu Govern monocolor, especialment després de l’opinió favorable dels agents socials.

Un dels principals esculls entre els socis polítics tornen a ser els macroprojectes després que tant els socialistes com els postconvergents vegin «essencial» que l’Executiu desencalli la iniciativa. Des del Govern insisteixen que el projecte segueix endavant, que no es demorarà més del necessari, però que «s’ha de fer-ho» atenent als «perfils tècnics i amb el resultat favorable dels informes». El temor és si els comuns troben en aquestes declaracions un motiu per despenjar-se, malgrat ser el soci amb el qual tenen més avançat el projecte pressupostari.

Les presses del Govern xoquen amb la negociació «lenta» del PSC i Junts, que desdenyen que ara hagin d’atendre a la pressió del Govern quan Aragonès s’ha posat «tard» a negociar. La voluntat és poder lligar al més aviat possible els suports, per després aprovar-los al Consell Executiu. No abans, perquè aprovar-los sense tenir certificats els diputats podria dinamitar la negociació fins al punt d’arribar al ple del Parlament sense majoria. «Esperem que tothom entengui la responsabilitat que té», ha reblat Plaja.

La manifestació de l’ANC

Notícies relacionades

La portaveu no ha volgut donar més rèplica a l’ANC que la ja coneguda. S’ha limitat a defensar la reforma del Codi Penal perquè es deroga la sedició tot i que això suposi una ampliació del delicte de desordres públics amb el tipus agreujat, que, segons el seu parer, no altera el que ja s’està penant. Ara bé, en una al·lusió velada a l’Assemblea, ha demanat al conjunt de l’independentisme que dediqui els seus esforços al que els uneix «per aconseguir els objectius compartits més de pressa i arribar més lluny», perquè «el Govern no és l’adversari, no es poden confondre, aquest és un Govern independentista».

«La derogació de la sedició és un avanç, un èxit indiscutible, perquè s’ha fet forçant l’Estat a moure’s. Queda molt camí encara, però és un pas important tant pels represaliats actuals com per les condicions futures que recull», ha dit, tot i que ha reconegut que hi ha marge de millora a través de les esmenes.