Decisió del Govern

L’Hospitalet i BCN perden la batalla: no acolliran ni l’Agència Espacial ni la d’Intel·ligència Artificial

El Consell de Ministres anuncia que la primera s’ubicarà a Sevilla, i la segona, a la Corunya

Aquests dos nous organismes van a comunitats autònomes governades pel PP

L’Hospitalet i BCN perden la batalla: no acolliran ni l’Agència Espacial ni la d’Intel·ligència Artificial

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’Hospitalet de Llobregat i Barcelona han perdut la batalla. La primera volia acollir l’Agència Espacial Espanyola, i la segona, la de Supervisió de la Intel·ligència Artificial, però el Govern ha optat per ubicar-les a Sevilla i a la Corunya, respectivament.

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha comunicat la decisió del Govern després de la reunió del Consell de Ministres. Ha remarcat que l’objectiu del Govern és «compartir Estat» i que els nous organismes «puguin arribar a tots els territoris per cohesionar». Es dona la circumstància que les dues comunitats autònomes que les acolliran, Andalusia i Galícia, estan governades en aquests moments per Governs del PP.

Una comissió consultiva designada per l’Executiu ha analitzat les diferents candidatures i ha elevat les seves propostes al Consell de Ministres, que ha aprovat la selecció a la reunió d’aquest matí. En total, l’organisme va rebre 37 candidatures: 21 per a l’Agència Espacial i 16 per a l’Agència d’Intel·ligència Artificial.

La Junta d’Andalusia va recolzar la candidatura, va presentar una seu valorada en 6,7 milions d’euros i l’Ajuntament de Sevilla la cedirà a l’agència sense cap cost. El consistori també ha ofert quatre ubicacions més per si s’ha d’ampliar. La comissió consultiva ha valorat també la connexió via tren i aeroport de la ciutat i la seva capacitat hotelera.

Obligació europea

Notícies relacionades

Amb l’Agència d’Intel·ligència Artificial, Espanya es converteix en el primer país de la Unió Europea amb un organisme així i s’avança a l’entrada en vigor del futur reglament europeu que estableix la necessitat que els estats disposin d’una autoritat supervisora en aquesta matèria. Aquesta agència «s’encarregarà de supervisar el desenvolupament d’un ecosistema respectuós i garantista en l’ús d’aquesta tecnologia i potenciarà l’ecosistema de recerca, empresarial i social relacionat amb aquest àmbit», informa el Ministeri de Política Territorial.

Aquest organisme tindrà també l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en la societat i haurà «de minimitzar els riscos que pot portar la intel·ligència artificial en camps com la seguretat, la intimitat i la salut de les persones, així com sobre els altres drets fonamentals».