Compareixença al Congrés

Marlaska rebutja dimitir per Melilla i culpa de la tragèdia a la «violència» dels migrants

  • El ministre de l’Interior defensa l’actuació «proporcionada» de la Guàrdia Civil i nega que hi hagués morts en territori espanyol, mentre Podem se’n distancia i tant el PP com ERC exigeixen la seva sortida del Govern

Marlaska rebutja dimitir per Melilla i culpa de la tragèdia a la «violència» dels migrants
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ni crítiques al Marroc, ni encara menys a si mateix, per l’actuació de la Guàrdia Civil el 24 de juny a Melilla, quan una allau va provocar almenys 23 morts i més de 70 desapareguts. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en un dels moments més delicats de la seva carrera política, ha culpat aquest dimecres del que va passar els migrants «violents». 

Mentre la majoria de l’oposició i una nova investigació periodística consideren que no es va donar atenció sanitària als migrants que van aconseguir creuar la frontera, que almenys un d’ells va morir en territori espanyol i que es van produir devolucions en calent, Marlaska, durant la seva compareixença al Congrés, gairebé no s’ha mogut de la versió que havia ofert fins ara, posada en dubte també pel Defensor del Poble, l’ONU i el Consell d’Europa.  

«N’assumeixo tota la responsabilitat. Jo dono l’ordre de protegir les nostres fronteres de qualsevol atac violent. Hi va haver un intent d’agressió violent i intolerable de la frontera espanyola», ha dit el ministre, que ha qualificat una vegada i una altra de «proporcionada i rigorosa» l’actuació de la Guàrdia Civil. «No conec cap país que accepti un atac a la seva frontera. Puc empatitzar amb les causes subjacents, però això no justifica un atac violent a les fronteres d’un país. Les fronteres no es poden enderrocar per la força», ha assenyalat. 

Malgrat les múltiples peticions de dimissió (no només del PP i Cs, sinó també d’ERC), fonts de la Moncloa remarquen que la sortida de Marlaska del Govern no és a sobre de la taula. «Cal posar l’accent en les màfies de la immigració», expliquen en un Executiu que, d’altra banda, no s’ha esforçat a acompanyar el ministre. El titular de l’Interior ha estat sol a la bancada del Govern durant la seva compareixença, i només uns quants diputats socialistes han seguit la seva intervenció i han aplaudit un parell de cops de manera tímida.

Gasos i pedres

El ministre no ha criticat l’actuació dels gendarmes marroquins, que no van deixar de llançar gas lacrimogen en un recinte sense sortida i van respondre brutalment a l’allau, però tampoc l’ha defensat. El Marroc ha sigut pràcticament absent i Marlaska s’ha centrat en la «proporcionalitat» de la Guàrdia Civil i la «violència» dels migrants. 

El 24 de juny, just després que Espanya i el Marroc restablissin les seves relacions, unes 1.700 persones, la majoria, d’origen sudanès, van intentar travessar el lloc del Barri Xino de Nador. Mentre els forces de seguretat els llançaven pedres i gasos lacrimògens des dels dos costats de la frontera, diversos centenars van mirar de forçar les portes d’entrada, cosa que al final van aconseguir, i van provocar un embut al qual desenes de migrants van quedar amuntegats. Els guàrdies marroquins van colpejar les víctimes i les van deixar tirades al terra d’un pati. Algunes van aconseguir creuar la frontera: un grup va arribar a la ciutat de Melilla i un altre va ser retingut per la Guàrdia Civil espanyola, que va tornar els seus integrants a la zona marroquina. Segons la majoria de l’oposició, va ser una «devolució en calent». Segons Marlaska, un «rebuig a la frontera».

El ministre ha repetit diverses vegades que no es va haver de «lamentar cap pèrdua de vida humana en territori nacional» i ha qualificat qualsevol altra versió de meres «conjectures i especulacions». Una investigació publicada dimarts per Lighthouse Reports, una organització que treballa amb alguns dels principals mitjans de comunicació europeus, conclou, tanmateix, que hi va haver almenys un mort en territori espanyol, un migrant anomenat Anwar. L’oposició

cap pèrdua migrant anomenat AnwarL’oposició«La mentida en política és inacceptable. Vostè ve aquí obligat, hi ve arrossegat. Vostè és el responsable polític, vostè és el responsable d’haver mentit els espanyols. Vagi-se’n, senyor Marlaska», li ha dit Ana Vázquez Blanco, diputada del PP, que ha titllat de «covard» el ministre.

Notícies relacionades

Les explicacions del titular de l’Interior no han convençut tampoc Unides Podem, soci del PSOE al Govern de coalició. El seu diputat Enrique Santiago ha assenyalat que, com a mínim, «hi va haver ferits en territori espanyol», sense tancar la porta a la possibilitat que també hi hagués morts, i ha acusat la Guàrdia Civil d’«ometre l’obligació de socórrer els ferits i morts, malgrat que hi havia ambulàncies a prop». Molt més dura ha sigut María Carvalho, d’ERC. «Un ministre així no pot seguir un dia més», ha dit. Altres grups, com EH Bildu, han tornat a reclamar una comissió d’investigació, cosa que no només rebutja el PSOE, sinó també el PP, amb l’argument que això suposaria posar en dubte la Guàrdia Civil.

El menys crític ha sigut Vox. Igual que Marlaska, Javier Ortega Smith ha endossat tota la responsabilitat als migrants «violents». «Si fóssim nosaltres el Govern, dels 600 que van entrar no en quedaria ni un. Felicitem per la seva professionalitat, valentia i entrega les Forces de Seguretat de Melilla. Però vostè ha de dimitir per tenir abandonats els nostres a la frontera d’Espanya», li ha dit el diputat ultradretà.