Fa cinc anys

Absolts 6 membres d’Arran acusats de desordres a la seu del PP de BCN

Els sis membres d’Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, havien participat en aquesta protesta el 17 de març del 2017 davant la seu del PP per exigir la celebració d’un referèndum d’independència, juntament amb una quarantena de persones.

Absolts 6 membres d’Arran acusats de desordres a la seu del PP de BCN

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutjat de Barcelona ha absolt sis joves activistes d’Arran acusats de desordres públics i danys en una protesta davant la seu del PP de Barcelona el març del 2017, en la qual alguns d’ells van accedir al vestíbul del local d’aquest partit per intentar ocupar-lo.

Els sis membres d’Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, havien participat en aquesta protesta el 17 de març del 2017 davant la seu del PP per exigir la celebració d’un referèndum d’independència, juntament amb una quarantena de persones, entre els quals es trobaven diputades de la CUP al Parlament.

El ministeri públic, que demanava que se’ls condemnés a una multa de 5.400 euros per desordres públics, va afirmar en el seu escrit d’acusació que els processats van entrar a la seu dels populars i van intentar depassar la porta de seguretat que donava accés a les dependències del partit, sense aconseguir-ho.

Segons la Fiscalia, els acusats i la resta de persones que els acompanyaven «es van negar a abandonar el lloc, després de ser requerits a l’efecte pel personal de seguretat del PP, impedint així el normal funcionament del partit i l’entrada i sortida de les persones». Finalment, els membres d’Arran acusats van sortir de la seu del partit uns vint minuts després, quan van ser requerits per una patrulla dels Mossos d’Esquadra.

No és delicte

En la seva sentència, el jutjat Penal 17 de Barcelona esgrimeix que aquests fets descrits no són constitutius d’un delicte de desordres públics, ja que no hi va haver una invasió que provoqués una «alteració efectiva de la pau pública» o una «pertorbació rellevant» d’aquestes ni «violències» o «aldarulls significatius entre les persones».

Tot i que el magistrat considera provat que part dels acusats van accedir al vestíbul de la seu del PP, de manera que hi va haver una «invasió», aquesta ha de tenir una «permanència en el temps» per «arribar a impedir l’acompliment de la normal activitat» d’un establiment obert al públic i que, en canvi, l’acció portada a terme pels activistes va tenir una «curta durada».

En aquest sentit, el jutge constata que aquest «curt lapse de temps» que va durar l’acció dels activistes ha quedat acreditat amb les gravacions aportades com a proves durant el judici.

Per al magistrat, a més, l’exercici dels drets fonamentals com el de manifestació o de protesta «no és neutre», per la qual cosa d'aquest «poden sorgir inconvenients i molèsties als afectats», en aquest cas, treballadors, simpatitzants o militants del partit o qualsevol persona que hagués volgut relacionar-se amb el PP en aquest lapse temporal concret.

Ocupació física

«Les dificultats per entrar o sortir obeïen més a l’íntegra ocupació física d’un espai petit que a maniobres evitatives concretes», assenyala el magistrat en la resolució, i recorda que els acusats van desallotjar voluntàriament les dependències després del primer requeriment policial.

Notícies relacionades

El jutge conclou, també, que la part afectada, el PP, no va acreditar durant el judici que l’acció dels activistes hagués influït en el «desenvolupament concret» de les seves activitats i que els danys ocasionats al local amb pintades i grafitis van ser d’«escassa entitat».

El PP, que al principi era acusació particular en aquesta causa, va arribar a demanar una condemna de sis anys de presó per als activistes, tot i que posteriorment es va apartar del procés judicial.