Multa de 900 euros per a dos independentistes per cremar una foto del rei Joan Carles

L'Audiència Nacional els ha condemnat perquè la seva acció, que va tenir lloc a Mataró l'any passat, buscava "desprestigiar la Corona"

Guifré Peguera i Jordi Nogué, aquest dijous a Madrid 

Guifré Peguera i Jordi Nogué, aquest dijous a Madrid  / ROGER PI DE CABANYES (ACN)

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

L'Audiència Nacional ha condemnat a una multa de 900 euros per un delicte d'injúries a la Corona els dos independentistes que van cremar per la Diada del 2013 a Mataró (Maresme) una foto del rei Joan Carles. A la vista hi ha assistit el diputat d'ERC Joan Tardà, que ha criticat aquest judici: "És una vergonya que diu molt poc d'aquesta democràcia".

Els acusats, Guifré Peguera Jordi Nogué, han admès que van participar en aquest acte. El primer ha confessat que va ruixar la imatge de Joan Carles amb alcohol, i el segon, que va ajudar a subjectar la imatge, que va ser col·locada amb la cara cap per avall. No obstant, tots dos han negat haver calat foc al retrat. I han enquadrat aquesta acció, que es va portar a terme a Mataró davant d'una casa ocupada per diversos col·lectius socials, entre ells Arran, com un "manera de protestar".

A la vista han declarat diversos mossos, que han explicat que coneixien els acusats per la seva assistència a manifestacions independentistes i els han identificat com les persones que van cremar la foto de Joan Carles.

El fiscal els hava imputat un delicte d'injúries a la Corona i els havia reclamat 10.800 euros de multa. En el seu informe final ha qualificat de "gratuïta" la crema de la foto de l'excap de l'Estat. I ha assegurat que els acusats "van vexar el Rei com a símbol de la unitat d'Espanya". Per la seva part, l'advocat defensor, Jordi Busquet, va demanar que els fets fossin considerats com una falta de desordres públics. I ha justificat l'actuació dels seus clients perquè "van cremar un símbol".

"El jutge penal José María Vázquez Honrubia ha dictat la sentència 'in voce'. I els ha condemnat perquè la seva acció buscava "desprestigiar la Corona" com a "símbol de la unitat i l'Estat constitucional". El fiscal ha acceptat la rebaixa de la multa dels 10.800 euros als 900 i la defensa ha anunciat que pensa recórrer-la.

SANCIÓ DE 400 EUROS

Notícies relacionades

Al final de la vista els acusats han estat rebuts per unes 40 persones que han constituït una plataforma de suport. El portaveu d'aquesta plataforma, Enric Arnau, ha denunciat que han arribat a l'Audiència Nacional escortats per la policia, que els ha identificat i els ha imposat una multa de 400 euros per concentrar-se als voltants d'aquesta seu judicial.

Tardà ha qualificat "d'estúpids" els que pensen que el poble de Catalunya deixarà "de lluitar per la seva llibertat plena". I Jon Iñarritu, d'Amaiur, ha qualificat de "polític" aquest judici, després d'afirmar que la condemna era "injusta".