Òbit

Mor el diplomàtic Francesc Vendrell, exrepresentant de l’ONU a l’Afganistan

  • Creu de Sant Jordi, ha mort a Londres als 82 anys

Francesc Vendrell.

Francesc Vendrell. / SERGIO LAINZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El diplomàtic Francesc Vendrell, que durant dècades va ostentar alts càrrecs de l’ONU i va encapçalar la missió especial d’aquesta organització a l’Afganistan, ha mort aquest diumenge a Londres als 82 anys.

«Estic profundament trist per la mort de Francesc Vendrell. Un amic personal i de l’Afganistan, i un campió dels drets humans, servint tant a l’ONU com a la UE», ha destacat aquest diumenge a Twitter el relator especial de les Nacions Unides per a l’Afganistan, Richard Bennett.

«Català universal»

L’exsecretari general del Diplocat i president de l’organització europeista Horitzó Europa, Albert Royo, ha destacat a la mateixa xarxa social que va ser un «català universal» que va desenvolupar diverses funcions d’alt nivell a l’ONU i la UE.

Nascut a Barcelona el 1940, Vendrell es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona, va estudiar al King’s College de Londres i es va graduar en Història Moderna a la Universitat de Cambridge.

El 1968 va ingressar en el cos diplomàtic de l’ONU, on va ser representant personal de la Secretaria General de les Nacions Unides en els processos de pau del Salvador i Nicaragua (1989-1991), Guatemala (1990-1992) i Timor Oriental (1999).

Creu de Sant Jordi

Notícies relacionades

També va participar en missions diplomàtiques al Caucas (1992) i Haití (1993), i el 1999 va ser anomenat responsable de l’oficina d’assistència al secretari general de l’ONU per als afers polítics d’Àsia, el Pacífic, Amèrica i Europa.

Del 2000 al 2002 va encapçalar la missió especial de l’ONU a l’Afganistan (UNSMA), i aquest últim any va ser nomenat representant de la Unió Europea, moment en què també va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.