Els Pressupostos de la Generalitat

El PSC critica la falta d’avenços en la negociació dels comptes

L’aliança entre el Govern i els comuns prospera amb acostaments en matèria de renovables, sanitat i polítiques de vivenda

El PSC critica la falta d’avenços en la negociació dels comptes

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Ni les converses avancen a bon ritme ni hi ha intenció per cap de les parts, almenys fins ara, que la interlocució salti pels aires, tot i que el temps corre i l’entesa no fructifica. Aquesta és la radiografia de la negociació que el Govern i el PSC intenten encarrilar per aprovar els Pressupostos de la Generalitat. L’equip de Pere Aragonès lamenta que els socialistes no li hagin fet arribar les seves propostes, mentre que el partit de Salvador Illa critica, dia sí i un altre també, que no disposen de tots els números sol·licitats per exposar les seves prioritats. Si l’objectiu era tancar les aliances en dues setmanes, abans que els comptes siguin aprovats pel Consell Executiu, la primera ja s’ha consumit i per ara només prosperen els contactes amb els comuns.

Tant des del Govern com des del PSC hi ha retrets creuats. Semblava que, després de l’acord per derogar la sedició i ara l’aprovació dels Pressupostos de Pedro Sánchez, tot havia de fluir més ràpidament. Però els uns i els altres necessiten un gest per desencallar la situació i poder escenificar un acostament. La iniciativa de l’Executiu de posar sobre la taula dels socialistes una dotzena de propostes per desencallar la situació ha sigut titllada de «ridícula» per part de la portaveu parlamentària, Alícia Romero, que ha insistit aquest divendres que sense conèixer el detall de la previsió d’ingressos i de despesa per departaments amb què treballa l’executiu no farà cap pas. A aquest ritme, ha advertit, el calendari del Govern perquè el debat a la totalitat al Parlament sigui abans de finals d’any serà «impossible».

Desconfiances

La dirigent admet «cert malestar» entre les files socialistes per no haver rebut la documentació requerida. Tanmateix, fonts del Govern asseguren que continuen les «aproximacions» amb el partit d’Illa per encarrilar la negociació. «És evident que hi ha algú que no diu tota la veritat», ha assenyalat Romero. La falta d’avenços en el marc pressupostari ha provocat que el PSC escali en decibels el seu discurs contra Aragonès. Es va fer patent en la sessió de control dimecres al Parlament, va continuar dijous amb la reprovació del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, promoguda pels socialistes i que va prosperar gràcies a l’abstenció de Junts, i va prosseguir l’endemà amb l’advertència que, si ho consideren necessari, impulsaran la desaprovació de més membres del Govern.

«Una cosa és oferir-se per als Pressupostos i l’altra és falcar un govern», ha advertit Romero donant a entendre que la seva mà estesa per a una cosa no impedeix que no donin treva en altres àmbits. Si una cosa molesta també als socialistes, admeten en la direcció, és que Aragonès oblidi a l’hora de tractar amb ells que són el primer partit al Parlament perquè, malgrat tenir els mateixos escons que ERC (33), van tenir més vots. L’etiqueta de preferents la continuen tenint els comuns, que s’han reunit de nou amb la conselleria d’Economia.

Notícies relacionades

Si en les anteriors trobades van abordar amb el departament les carpetes de sanitat i d’energies renovables, aquesta vegada ha sigut el torn de les polítiques de vivenda, matèria en la qual reclamen que s’apugi l’impost als pisos buits, que el pressupost arribi als 1.500 milions d’inversió i que el parc de lloguer assequible s’ampliï a 5.000 vivendes. Segons els comuns, hi ha «falta d’ambició» i s’està encara lluny de les seves peticions, però destaquen el caràcter «constructiu» de la interlocució. En tot cas, l’assignatura més sensible d’abordar és la de la fiscalitat, en la qual el Govern és poc propici a introduir canvis ni a l’alça, com reclamen els comuns, ni a la baixa, com voldria Junts.

Amb el PSC tot va al ralentí, però tampoc s’accelera amb els postconvergents, a qui Aragonès encara busca lligar en curt malgrat la seva actitud de ferma oposició i que tampoc ha fet públiques les seves propostes pressupostàries. A partir de dilluns, el calendari previst a Palau començarà a veure’s compromès si no es produeix cap canvi de marxes en la negociació.