Acord d’ERC, JxCat, CUP i els comuns sobre l’espionatge a l’independentisme

El Parlament demana intervenir a l’europarlament pel cas Pegasus amb el rebuig del PSC i la dreta

Una resolució demana canvis legislatius i més control per evitar un altre cas Pegasus a la UE

El portaveu socialista qüestiona la investigació de Citizen Lab i reclama girar full

El Parlament demana intervenir a l’europarlament pel cas Pegasus amb el rebuig del PSC i la dreta

Parlament

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’independentisme i els comuns sí que s’han posat d’acord aquesta vegada a l’hora d’aprovar en el ple del Parlament una petició formal a l’europarlament perquè una delegació de la Cambra catalana intervingui a Brussel·les o Estrasburg per abordar el cas Pegasus d’espionatge massiu a l’independentisme. En la resolució conjunta, aprovada amb 79 vots i rebutjada pels 51 diputats del PSC, PP, Ciutadans i Vox, es reclama comparèixer en la comissió de peticions i en la comissió d’investigació comunitària i a més que l’europarlament legisli i adopti mecanismes de control per evitar nous casos d’espionatge. El PSC no només s’ha blindat en la defensa de la democràcia espanyola sinó que ha qüestionat la veracitat de les revelacions d’espionatge.

El text aprovat denuncia l’espionatge contra independentistes i reclama també que es prohibeixi l’ús del programa Pegasus a la UE i que s’estableixi una legislació comunitària que deixi clar que hi ha d’haver una autorització judicial i un ús «proporcional». En nom d’ERC, Jordi Orobitg ha remarcat la magnitud de l’espionatge, que va incloure lletrats de dirigents independentistes i va envair la privacitat dels afectats. «Trobem a faltar més adhesions perquè això hauria d’interpel·lar tots els demòcrates», ha afegit. Amb tot, ha pronosticat que serà difícil que la comissió de peticions de l’europarlament, presidida per la diputada popular Dolors Montserrat, atengui la petició de la majoria del Parlament.

Josep Rius, portaveu de Junts, ha acusat l’Estat de «suspens en transparència» en aquest cas i «matrícula d’honor en nostàlgia» i ha recordat l’informe preliminar d’una comissió de la UE que apunta directament el Govern com a responsable.

¿Quanta gent va ser espiada?

«No hi ha manera de justificar aquest espionatge per la posició ideològica» de l’independentisme, ha compartit la parlamentària dels comuns Susana Segovia, que ha insistit en la necessitat d’evitar aquest tipus d’espionatge contra qualsevol tipus de «dissidència política». «Potser ens sorprendríem sobre quanta gent està sotmesa a l’espionatge» en el Parlament, ha afegit sense més detalls la parlamentària.

El PSC qüestiona l’espionatge massiu

Notícies relacionades

En nom del PSC, Óscar Aparicio ha blindat totalment la posició de l’Estat i s’ha negat a totes les peticions al Parlament europeu. Aparicio ha defensat la qualitat democràtica d’Espanya i ha assegurat que de les 65 imputacions de l’informe de la UE, les 18 reconegudes pel CNI han sigut avalades pel Tribunal Suprem. «Als grups de la resolució no els interessa la veritat, només desgastar l’Estat, amb teories conspiradores que no aguanten cap revisió crítica», ha replicat. I s’ha dedicat a desprestigiar el grup Citizen Lab, que va fer públic l’informe inicial, afirmant que pot haver comptat amb falsos casos positius. «Ens sorprèn l’interès de continuar en aquest tema, ¿quina prova tenim que hi ha hagut espionatge més enllà dels reconeguts pel CNI? Deixin al Parlament europeu fer la seva feina», ha conclòs.

El PP defensa Fraga, Vox i Ciutadans defensen l’espionatge

Ciutadans, el PP i Vox han rebutjat també la proposta, al·legant que es tracta d’una campanya de propaganda sense rigor. Però alhora, Vox i Ciutadans han justificat l’espionatge. El PP ha aprofitat per defensar l’exministre franquista i fundador del partit, Manuel Fraga.