‘Catalangate’
El Parlament reclamarà a Brussel·les la prohibició de l’espionatge amb Pegasus
ERC, Junts, la CUP i els comuns activen el dret a petició per comparèixer a Europa i reclamar la justícia que consideren negada a l’Estat espanyol

Objectiu: que l’escàndol del ‘Catalangate’ que va afectar més de 65 persones entre dirigents i ciutadans de l’òrbita independentista no es torni a repetir. Amb aquest horitzó, els grups d’ERC, Junts, la CUP i els comuns sumen esforços per reclamar el Parlament Europeu que prohibeixi l’espionatge amb programes com Pegasus. Tots quatre han activat l’article 203 del reglament de la Cambra Catalana, el que recull el dret a petició per comparèixer a Brussel·les i exposar que cal un nou marc legal a escala europea i per exigir la justícia que consideren que se’ls ha negat des de l’Estat espanyol.
El moviment es produeix just una setmana després que la comissió del Parlament Europeu que investiga l’ús del programa d’espionatge Pegasus fes públic un informe preliminar en el qual apunta que Espanya «va ser probablement el primer client a la Unió Europea del grup NSO» i amb la vista posada en l’audiència pública que l’esmentada comissió celebra el dia 29 de novembre sobre el cas de l’Estat. El que pretenen els impulsors de la iniciativa és comparèixer tant en la comissió de peticions de Brussel·les com en aquesta cita de la comissió d’investigació que tindrà lloc en dues setmanes, motiu pel qual han presentat amb urgència la petició perquè sigui aprovada en el pròxim ple.
Fa més de 30 anys que el dret a petició davant Brussel·les no s’invoca des del Parlament i aquest mecanisme facilitarà que fins a tres diputats puguin exposar al Parlament Europeu el que entenen com un cas que evidencia l’«espionatge a la dissidència» i la «invasió de manera injustificada de la privacitat» de càrrecs electes i de membres de la societat civil, entre els quals, advocats i periodistes.
A més de la denúncia pública del cas, els impulsors instaran a activar una reforma legislativa perquè consideren que ni la Carta Europea ni el Tractat de la Unió tenen eines per protegir els drets fonamentals en aquest àmbit. «Volem obtenir la justícia que no hem trobat a l’Estat espanyol», ha assenyalat el diputat d’ERC Jordi Orobitg, que ha apuntat que el que avui afecta el moviment independentista demà en pot afectar un altre de diferent naturalesa si no combrega amb la línia oficial de l’Estat. «Espiar la dissidència no pot quedar impune», ha defensat.
- Crisi energètica Les gasolineres avisen amb temps: aquest dia de febrer pujarà la gasolina
- Previsió meteorològica Temps de Catalunya, avui dilluns 30 de gener del 2023: ¿quan s’acabarà el fred intens?
- Salut Elimina-la ja de la teva dieta: l’embotit que es vincula al càncer de còlon
- Combustible Males notícies per als conductors: s’esperen novetats a les gasolineres
- Violència sexual Escàndol als Feroz 2023: dues agressions sexuals, una denúncia de l’actriu Jedet i detingut el productor d’una pel·lícula nominada
- Guerra d’Ucraïna Rússia s’entossudeix a prendre Bakhmut abans que arribin les noves armes d’Occident
- Cas Palau La fiscalia demana 4 anys per a Millet per ocultar béns per no pagar al Palau
- Actualitat Directe | Últimes notícies sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna
- ACTUALITAT BLAUGRANA Camp Nou: una remodelació que no s’escapa de les suspicàcies
- Primera entrevista després de la Copa del Món Leo Messi: «Sabia que Déu em regalaria un Mundial, ho pressentia»