Carta

Puigdemont demana a Metsola respectar la seva condició d’eurodiputat i no projectar «cap ombra»

A principis de novembre, la Junta Electoral Central va informar el Parlament Europeu que no podia entregar les credencials d’eurodiputats a Puigdemont, Comín i Ponsatí mentre no complissin amb tots els requisits formals que recull la legislació electoral espanyola

Puigdemont demana a Metsola respectar la seva condició d’eurodiputat i no projectar «cap ombra»
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dimarts a la presidenta del Parlament Europeu (PE), Roberta Metsola, que respecti la seva condició d’eurodiputat i que no projecti «cap ombra» sobre la legitimitat de la seva funció, i menys en reunions celebrades en circumscripcions de les quals són electes.

Ho sol·licita en una carta que ha enviat a Metsola i que, segons ha compartit en el seu compte de Twitter, firmen també els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, després que el diari ‘El Mundo’ hagi publicat que la presidenta del Parlament Europeu, en una reunió a Barcelona, va dir que estava a punt de decidir la retirada de l’acta d’eurodiputat del líder independentista.

Aquest mateix dimarts, Metsola ha dit que no ha pres cap decisió encara ni comunicat de manera «formal ni informal» la seva opinió sobre les credencials de Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè espera conèixer el dictamen legal dels juristes de l’Eurocambra, després de la confirmació per part de la Junta Electoral Central (JEC) que no compleix els requisits per ser acreditat.

A principis de novembre, la JEC va informar el PE que no pot entregar les credencials d’eurodiputats a Puigdemont, Comín i Ponsatí mentre no compleixin tots els requisits formals que recull la legislació electoral espanyola, tenint en compte que els falta el tràmit d’acatament de la Constitució a Madrid.

En la missiva, els tres eurodiputats de Junts han advertit que qualsevol posicionament sobre la qüestió de les seves credencials pot afectar la seva «reputació i feina davant els ciutadans que poden arribar a creure, a conseqüència de suposades actituds» que no tenen dret a representar-los.

Per als tres, especular sobre la seva funció i credencials seria «impropi» d’una presidenta del Parlament, i per això han apressat Metsola a aclarir l’ocorregut i a desmentir la informació si no és correcta.

TGUE

Després de recordar-li que ha de respectar tots els procediments, expliquen que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va sentenciar el 6 de juliol que havien adquirit la condició d’eurodiputats des del 13 de juny del 2019, i que el comitè d’Assumptes Jurídics del Parlament Europeu va ser el primer a reconèixer-ho.

També concreten que les resolucions de la JEC són objecte de revisió en procediments contenciosos administratius davant el Tribunal Suprem, i posteriorment davant el Tribunal Constitucional, que va desestimar el recurs d’empara presentat per Puigdemont i Comín contra la decisió de la JEC perquè considerava que ja exercien lliurement les seves funcions com a eurodiputats.

A més, destaquen que no creuen que la JEC li hagi proporcionat la llista completa dels diputats electes al PE per part d’Espanya, informació que va demanar a aquest òrgan el 22 de setembre.

«Una falta greu»

«Entenem que és una falta greu al deure de cooperació lleial de les autoritats espanyoles amb el Parlament Europeu. I per aquesta raó li demanem de quina manera pensa defensar els interessos del Parlament Europeu davant aquesta falta», diuen en la missiva.

Notícies relacionades

Els tres eurodiputats també li expliquen que en el recurs que van presentar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de la sentència del TGUE del 6 de juliol discuteixen la compatibilitat de la disposició de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) en què es basa la JEC per negar la seva condició d’eurodiputats.

Atès que aquest recurs està pendent de sentència, demanen a Metsola abstenir-se de fer «cap comentari sobre una decisió que, en última instància, està pendent del que decideixi aquest tribunal».