Al Congrés

Junts presentarà una esmena a la totalitat a la derogació de la sedició

Els postconvergents registraran un text alternatiu a l’acordat entre el Govern i ERC

Junts presentarà una esmena a la totalitat a la derogació de la sedició
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, ha anunciat aquest dijous que la seva formació presentarà un text alternatiu a la proposició de llei del PSOE i Unides Podem que substitueix el delicte de sedició per un de desordres públics agreujats i que es basarà en la jurisprudència dictada pels tribunals europeus els últims quatre anys arran del procés independentista a Catalunya.

En una roda de premsa a la Cambra Baixa, Nogueras s’ha limitat a explicar que la seva proposta alternativa se centrarà únicament en el delicte de sedició, és a dir, no entrarà en una eventual reforma de la malversació, si bé estudiaran les eventuals esmenes que es puguin presentar sobre aquest segon delicte.

Aquesta esmena de totalitat amb text alternatiu, recurs que presumiblement també utilitzaran PP, Vox i Ciutadans, obligarà a realitzar un altre debat en el Ple del Congrés, a més del de presa en consideració, programat per a la setmana vinent, i el de l’aprovació final de la norma.

Respecte al text que Junts portarà al Ple del Congrés perquè substitueixi l’auspiciat pels grups parlamentaris que sostenen l’Executiu, la portaveu ha avançat que serà «clar, concís, precís i sense cap ambigüitat».

Aquesta alternativa, ha indicat, part de la premissa que el que es va fer a Catalunya el 2017 «no és delicte» i té com a punt de partida «els pronunciaments dels tribunals europeus arran dels últims quatre anys» i no la «sentència del Suprem» sobre el procés. Aquesta és, en la seva opinió, la base del text de PSOE i Unides Podem, que acusa de voler continuar castigant el que per a Junts «no és un delicte».

Els barons i ERC

Nogueras ha contraposat la seva iniciativa a la registrada pel PSOE i Unides Podem que, al seu parer, conté «conceptes jurídics indeterminats» com l’al·lusió a la «intimidació». A més, ha desqualificat la proposició de llei assenyalant que busca «acontentar» alhora els barons del PSOE i ERC, fet que considera impossible.

Notícies relacionades

«El delicte de sedició surt per la porta però entra per la finestra el de desordres públics agreujats i això és una contrapartida absolutament inacceptable», ha asseverat.

 Preguntada sobre els qui neguen que la reforma plantejada pels grups del Govern faciliti l’extradició de Carles Puigdemont, com sosté Junts, Nogueras ha assenyalat que fins i tot una ministra europea ha avisat que la reforma del Codi Penal es fa per «poder extradir una persona concreta» i ha instat el PSOE i el PSC a «aclarir-se» sobre aquest assumpte.