Nova etapa

Junts prioritzarà impulsar les aliances dins de l’independentisme després de sortir del Govern

  • Turull recupera la bandera de l’espoliació fiscal i denuncia que «cada dia, 55 milions d’euros se’n van a l’Estat i no tornen»

Junts prioritzarà impulsar les aliances dins de l’independentisme després de sortir del Govern

Guillem Roset / ACN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya prioritzarà impulsar les aliances dins de l’independentisme en la seva nova etapa fora del Govern. Així ho ha anunciat el secretari general de la formació, Jordi Turull, en la seva ponència durant el consell nacional celebrat aquest dissabte al Prat de Llobregat. El dirigent postconvergent ha considerat urgent que l’independentisme passi «de la resistència a l’acció» i no ha aclarit si emmarca ERC en aquest perímetre de «tots aquells que vulguin avançar cap a la independència». Junts ha reafirmat la seva posició d’esmena a la totalitat de la reforma del codi penal pactada entre els republicans i el Govern de coalició i ha recuperat la bandera de l’espoliació fiscal, especialment focalitzada en el repartiment dels fons europeus.

«Intensificarem el contacte amb totes les forces independentistes perquè és urgent tornar a asseure’ns i a posar en funcionament un espai estratègic amb tots aquells que vulguin avançar cap a la independència [...] per passar de la resistència a l’acció i culminar el mandat de l’1-O», ha defensat Turull durant el seu discurs. Aquesta reorganització de les aliances i rols entre els actors secessionistes va ser un dels motius que van argüir els membres de Junts favorables a la sortida del Govern.

Turull ha aprofitat la seva intervenció per marcar distància i manifestar el seu rebuig cap al text pactat entre ERC i el PSOE per reformar el codi penal i eliminar el delicte de sedició. Al seu entendre, «ens volien vendre gat per llebre» i les condicions de l’esborrany suposen «una alfombra vermella per a l’arbitrarietat de la cúpula judicial per perseguir l’independentisme», segons ha sostingut. «Si amb la ‘llei del només sí és sí’ ha passat el que ha passat, imagineu-vos amb aquesta proposta, que encara és més arbitrària, què pot arribar a passar», ha afegit. És per això que, com va avançar la portaveu de Junts en el Congrés, Míriam Nogueras, els postconvergents presentaran una esmena a la totalitat a la reforma. Un text alternatiu «que no serveixi per blanquejar la injustícia i els justiciers de l’Estat espanyol davant les institucions europees, sinó per deixar de perseguir independentistes», ha afirmat Turull.

Espoliació fiscal

Notícies relacionades

Junts ha recuperat el discurs de l’espoliació fiscal de l’Estat envers Catalunya posant especial accent en el repartiment dels fons NextGeneration EU. «Si tornem als clàssics, com el 2017, cada vegada s’han afegit més motius», ha declarat. Turull ha parlat d’una espoliació fiscal «crònica» en la qual cada dia «55 milions d’euros se’n van a l’Estat i no tornen». Un patró, considera, que s’està repetint amb l’actual distribució dels fons europeus. «Catalunya està rebent la meitat dels diners que li correspondrien per pes econòmic i demogràfic. Això és tenir un Estat en contra», ha afirmat.

També ha tingut paraules sobre l’acte que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona, en el qual 1.500 empresaris es van reunir per demanar que s’acabessin les obres del corredor mediterrani. «Els romans van trigar menys a fer la Via Augusta del que trigarà l’Estat a fer el corredor mediterrani», ha ironitzat.