A instàncies de Vox

El Parlament rebutja suspendre els diputats d’ERC Jové i Salvadó amb l’abstenció del PSC

La majoria de la Mesa considera que no és un cas de presumpta corrupció com el de Laura Borràs perquè estan acusats de prevaricació i malversació per l’1-O

El Parlament rebutja suspendre els diputats d’ERC Jové i Salvadó amb l’abstenció del PSC

QUIQUE GARCÍA / EFE

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La Mesa del Parlament ha rebutjat suspendre els diputats Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, d’ERC, que aniran a judici per prevaricació i malversació en relació amb els preparatius de l’1-O, amb l’abstenció del PSC i el vot contrari de la resta de partits representats en el màxim òrgan de la Cambra: CUP, ERC i Junts. S’ha debatut, a instàncies de Vox, si era d’aplicació el mateix article del reglament del Parlament pel qual la llavors presidenta, Laura Borràs, va ser desposseïda de les seves funcions. Un article, el 25.4, que indica que s’han de suspendre immediatament els parlamentaris als quals se’ls obri judici per delictes relacionats amb la corrupció.

Notícies relacionades

Durant el debat, la representant de Junts, Aurora Madaula, ha votat en contra mentre ha afirmat que la decisió d’avui demostra, al seu judici, que la suspensió de Borràs va ser un cas de «persecució política» i ha recordat el debat de la Mesa que va tenir lloc a finals de juliol en relació amb el cas de la suspesa presidenta del Parlament. Per a Madaula, el succeït en la votació d’aquest dimarts demostra l’existència d’una doble vara de mesurar per part de republicans i la CUP. Quant a l’activació del debat, no ha fet falta que Junts per Catalunya plantegés la qüestió –com amenaçaven de fer Borràs i Madaula– perquè ho ha fet l’extrema dreta presentant una petició a la Mesa.

L’ambigüitat del PSC

L’abstenció dels socialistes ha d’interpretar-se com un toc d’atenció a ERC, partit al qual retreuen que governi com si disposés de majoria absoluta quan compta amb només 33 diputats. Fonts del PSC afirmen que, en efecte, el cas de Salvadó i Jové és diferent del de Borràs i encara seria més diferent si la tipificació sobre la prevaricació tornés al redactat del 2015, quan es distingia entre el lucre personal o el mal ús de fons públics. Però el PSC també volia remarcar que la gestió del referèndum va ser opaca. És més, les mateixes fonts afirmen que en aplicació estricta del reglament del Parlament avui podrien haver votat a favor de la suspensió dels dos parlamentaris. Però aquesta no era la seva intenció, per això, al veure que la majoria votava contra aquesta suspensió, han emès un vot interpretable com aquesta alarma.