Decisió a la Mesa del Parlament

Junts no invocarà el ‘cas Borràs’ davant el judici als diputats d’ERC Jové i Salvadó

L’executiva ha decidit que no demanarà que s’activi el mecanisme perquè se sotmeti a votació la suspensió com a diputats

La presidenta del partit havia donat per fet que la Mesa havia de debatre sobre això

Junts no invocarà el ‘cas Borràs’ davant el judici als diputats d’ERC Jové i Salvadó

ALEJANDRO GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Junts ha decidit contradir la presidenta del partit, Laura Borràs, i no posar a votació la continuïtat o no dels diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que seran jutjats per malversació i prevaricació en relació amb la preparació del referèndum de l’1-O. D’aquesta manera, Junts desactiva les escasses possibilitats que hi havia que la Mesa del Parlament debatés, com va fer amb Borràs, la suspensió d’aquests diputats en virtut de l’article 25.4 del reglament de la Cambra pel qual s’ha de suspendre de manera automàtica qualsevol parlamentari a qui s’obri judici oral per delictes relacionats amb la corrupció.

Borràs defensava que s’havia d’activar l’article 25.4, és a dir, sotmetre a votació la continuïtat de Jové i Salvadó, per després posicionar-se en contra de la seva suspensió. Al·legava que el cas és similar al que la va portar a ella a quedar apartada de la presidència del Parlament. Però només el PSC tenia dubtes de la viabilitat d’obrir aquest debat. La resta de partits presents a la Mesa no hi estaven d’acord, i al·legaven que el cas dels dos diputats no té res a veure amb el de Borràs. Salvadó i Jové seran jutjats per l’organització d’un referèndum, no per una qüestió com la de la possible gestió fraudulenta de Borràs al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Només Ciutadans i el PP volien apartar els dos parlamentaris.

Notícies relacionades

La resta de partits consideren que, a diferència del judici a Borràs, en el cas dels dos representants d’ERC, la seva situació judicial no es pot circumscriure en el marc de la corrupció perquè ni s’han enriquit ells ni s’ha beneficiat a tercers.

El 25.4 estableix que la Mesa del Parlament ha d’acordar la suspensió «immediata» dels drets i deures dels parlamentaris als quals s’obri un judici oral per delictes vinculats a la corrupció. El 28 de juliol, ERC, el PSC i la CUP van aprovar per aquesta via la suspensió de Borràs pel cas de presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes, cas pel qual serà jutjada a partir del 10 de febrer. Junts es va oposar a la decisió al·legant que la seva presidenta és víctima d’una «persecució política» per la seva ideologia independentista. Des d’aleshores, amb la presidència als llimbs, el Parlament continua en una insòlita situació d’interinitat.