Baròmetre del novembre

El CIS amplia a 5,5 punts l’avantatge del PSOE sobre el PP després del pacte per derogar el delicte de sedició

El treball de camp del sondeig va finalitzar l’endemà del compromís de Sánchez de reformar el Codi Penal

El CIS amplia a 5,5 punts l’avantatge del PSOE sobre el PP després del pacte per derogar el delicte de sedició
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El baròmetre del novembre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) manté el PSOE en la cota més alta de la legislatura, amb el 37,2%, i amplia a 5,5 punts el seu avantatge sobre el PP, perquè els populars han retrocedit 1,5 punts aquest últim mes.

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) publicarà aquest divendres, a les 12.30 hores, el seu baròmetre d’opinió corresponent al mes de novembre, el treball de camp del qual es va acabar poc després de l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, que es derogaria el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els líders del procés, i que es substituiria pel de desordres públics agreujats.

Es tracta del primer baròmetre mensual que fa el CIS després que el PP trenqués les negociacions amb el Govern per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) argumentant, precisament, que l’Executiu havia accedit a eliminar el delicte de sedició com reclamava ERC des de feia temps.

Aquesta ruptura es va fer pública el 27 d’octubre i dues setmanes després era el mateix Sánchez qui en una entrevista televisiva anunciava que l’11 de novembre el PSOE i Unides Podem registrarien al Congrés una proposició de llei per eliminar aquest delicte. Segons fonts de l’organisme que presideix José Félix Tezanos, l’últim dia que el CIS va fer entrevistes per a aquest estudi va ser el dissabte 12 de novembre.

Un dia després tenia lloc la manifestació contra la política sanitària de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, colofó a la primera setmana de vaga de part del personal sanitari madrileny i que va coincidir amb la protesta de la sanitat càntabra.

El PSOE, líder destacat

L’anterior baròmetre del CIS, publicat el 17 d’octubre, va elevar 3,5 punts l’estimació de vot del PSOE fins a arribar al 32,7%, la seva cota més alta de la legislatura, i va tornar a situar els socialistes al capdavant, ara amb un avantatge de quatre punts sobre el PP, que es quedava en un 28,7%.

Notícies relacionades

En tercera posició repetia Unides Podem, amb un 12,7%, mentre que Vox s’enfonsava i baixava dels dos dígits per primera vegada a la legislatura i s’anotava només un 8,8%. Ciutadans continuava per sota del 3% (aquest mes un 2,7%).

Però poc més de dues setmanes després, el 4 de novembre, el CIS feia pública la seva macroenquesta sobre tendències de vot municipal en la qual incloïa també estimació de vot per a unes generals. En aquest estudi calculava per al PSOE un suport del 32,9%, en comparació amb el 29,5% del PP, l’11,5% d’Unides Podem i el 9,3% de Vox.