Reforma fiscal

Els espanyols avalen que les rendes més altes paguin més impostos

Vuit de cada 10 ciutadans recolzen que hi hagi més pressió fiscal als que més tenen

Els espanyols avalen que les rendes més altes paguin més impostos

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central té la ciutadania de part seva per apujar els impostos als rics. El baròmetre de l’octubre publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) apunta que el nou gravamen que l’Executiu vol imposar a les fortunes superiors als tres milions d’euros no els passarà factura a les urnes: més del 80% dels espanyols estan «bastant d’acord» que paguin més impostos els que més tenen. «Necessitem recursos econòmics, necessitem impostos», va afirmar Sánchez a la tribuna del Congrés fa unes setmanes i els ciutadans semblen coincidir-hi.

Durant més d’una hora, el president va deixar clar dimarts passat que el Govern té la intenció de posar tota la carn a la graella per protegir l’Estat del benestar, però per a això és necessari «la corresponsabilitat fiscal». Fa setmanes que el cap de l’Executiu reivindica la necessitat d’enfortir els serveis públics i, per a això, l’obligació d’elevar la recaptació de l’Estat. Ha arribat a advertir que les polítiques del PP de rebaixes d’impost només comportarien la destrucció de la sanitat pública.

Amb aquesta intenció, el Govern va anunciar una reforma fiscal a finals del setembre que inclou l’anomenat impost de solidaritat que gravarà les fortunes superiors als tres milions d’euros. Sánchez no ha parat de dir des d’aleshores que compta amb el suport de la ciutadania i així sembla ser. El 52,2% dels enquestats pel CIS es van mostrar molt d’acord «amb el criteri que paguin més impostos els que més riquesa tenen» i un 28,1% va assegurar estar-hi bastant d’acord.

Dimarts passat, Sánchez va desafiar Feijóo a dir si ell estava o no a favor d’aquest nou impost. El cap de l’Executiu el va pressionar afirmant que molts votants del PP recolzen la creació d’aquest gravamen que, si s’aprova, estarà en vigor durant el 2023 i el 2024. Segons el baròmetre del CIS, el 58,5% dels espanyols que el 2019 van votar Pablo Casado consideren que els més rics han de contribuir de manera més significativa. Unes xifres molt similars a les que es repeteixen entre l’electorat de Vox i de Ciutadans.

Equiparació fiscal

Notícies relacionades

Aquest nou impost, que els socialistes estan estudiant tramitar junt amb els gravàmens a la banca i a les grans energètiques, deixaria sense efecte les bonificacions fiscals del 100% de l’impost del patrimoni anunciades a Andalusia o Madrid. Sánchez va denunciar dimarts que la campanya impulsada pels conservadors en diferents comunitats és una «disputa fiscal indiscriminada a la baixa» que «no és raonable». I aquesta opinió també la comparteixen els ciutadans. Set de cada 10 creu que s’haurien de pagar els mateixos impostos independentment del lloc on es visqui. I, una altra vegada més, el 66,8% dels votants del PP el 2019 pensen d’aquesta manera.

Els ciutadans espanyols tampoc consideren que la pujada d’impostos sigui un dels principals problemes que més afecten les seves vides. Tan sols un 7,8% el situa entre les tres dificultats que més els preocupen. En el cas dels votants del PP s’eleva fins a l’11,4% i entre els de Vox i Cs puja fins al 15,9%.