Segons el CIS

El PSOE guanyaria les eleccions generals, però el PP retalla la distància a 3,4 punts

Els socialistes arriben al 32,9% dels vots i els populars s’acosten fins a situar-se en el 29,5%

El PSOE guanyaria les eleccions generals, però el PP retalla la distància a 3,4 punts
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE torna a aconseguir un nou rècord en aquesta legislatura. Segons la macroenquesta sobre tendències en vot municipal del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), Pedro Sánchez obtindria el 32,9% de les paperetes a les eleccions generals, millorant en dues dècimes les xifres que va obtenir al baròmetre del mes d’octubre. Tanmateix, la distància que els separava del PP disminueix. Alberto Núñez Feijóo obtindria el 29,5% dels vots, per la qual cosa la diferència entre tots dos es redueix de 4 a 3,4 punts. Els dos dirigents mantenen el camí ascendent dels últims mesos, però a la vista està que el president del PP ha experimentat aquestes setmanes un impuls més gran que el cap de l’Executiu. Això sí, el treball de camp per a aquesta enquesta es va tancar la vigília que el líder popular donés per trencades les negociacions del Consell General del Poder Judicial i no recull, per tant, si la seva decisió ha tingut algun efecte en els electors.

Les dades del CIS van ser obtingudes entre l’11 i el 26 d’octubre. Durant aquells dies, Sánchez va acudir al Congrés dels Diputats per comparèixer sobre la política energètica del Govern i dies després es va enfrontar a Feijóo en un debat al Senat. Tots dos van mirar de tirar per terra la capacitat de gestió de l’altre, però van deixar de banda un tema, la renovació del CGPJ. Durant els 15 dies en què es van realitzar les més de 5.500 entrevistes, el focus va estar posat en aquestes converses que es portaven amb bastanta discreció.

La fotografia que llança l’enquesta, per tant, està treta en un moment en què Sánchez i Feijóo semblaven ser molt a prop de tancar un acord per renovar l’òrgan de govern dels jutges, caducat fa gairebé quatre anys. Tanmateix, l’endemà que s’acabessin les enquestes, va canviar tot. Feijóo va donar per trencades les negociacions amb el PSOE i va posar com a excusa que el Govern pretenia reformar el delicte de sedició, malgrat que Sánchez ja feia dies que mostrava la seva predisposició a aquesta modificació del Codi Penal. El moviment de Feijóo, aixecant-se de la taula de negociació, va ser criticat tant dins com fora del partit i va fer trontollar el seu lideratge.

Per tant, serà necessari esperar al pròxim baròmetre del CIS per confirmar si el líder del PP manté la tendència ascendent, ja que creix vuit dècimes respecte al mes d’octubre, o si el cop de porta al PSOE li passa factura. Sánchez, per contra, es referma amb un nou rècord en aquesta legislatura després que el mes passat superés els 32,1 punts que va obtenir el juny del 2020 i que establien el seu sostre.

Pujades i baixades

Notícies relacionades

Unides Podem, que portava uns mesos amb una certa tendència ascendent, perd més d’un punt i cau des del 12,8% fins a l’11,5%, tot i que manté la tercera posició. Una vegada més, els morats han demostrat en les últimes setmanes les discrepàncies intentes que es donen entre els líders de Podem, d’IU i amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. La negociació del CGPJ, en la qual tot just tenien protagonisme, va portar Podem a reclamar l’entrada de l’actual delegada del Govern contra la Violència Masclista, Victoria Rosell, en l’òrgan de govern dels jutges. La resta de l’espai confederal es va mostrar disposat a impulsar aquest nom, però van evitar situar-lo com una línia vermella.

Vox, per contra, recupera cert aire després de mesos de descens. Colpejats per les fractures internes derivades de la sortida de Macarena Olona, que ha presentat aquest divendres un nou projecte, els de Santiago Abascal es van desplomar del 16,5% que van obtenir el juny al 8,8% a l’octubre, deixant-se la meitat dels seus votants pel camí. Tanmateix, en aquest últim baròmetre, Vox torna a créixer fins al 9,3%. En cinquena posició es manté ERC, que millora del 2,1% al 2,7%.

Temes:

CIS