LLEI DEL SÍ ÉS SÍ

Podem retreu a Yolanda Díaz la falta de suport a Montero per la crisi del ‘sí és sí’: «L’obligació és recolzar»

La vicepresidenta segona ha guardat silenci i demana «prudència» després de l’ofensiva contra els jutges oberta per la ministra d’Igualtat

Podem retreu a Yolanda Díaz la falta de suport a Montero per la crisi del ‘sí és sí’: «L’obligació és recolzar»
3
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Podem exhibeix el seu malestar pel silenci de Yolanda Díaz, que ha evitat recolzar obertament Irene Montero després de la cascada de rebaixes de penes a agressors sexuals arran de la llei del sí és sí. La ministra d’Igualtat ha negat que hi hagi cap error en la norma i ha responsabilitzat de les reduccions de condemnes les interpretacions «errònies» i «masclistes» dels jutges. Una ofensiva contra la judicatura que ha sigut recolzada pels principals dirigents del partit morat i a què Díaz no s’ha afegit.

Després de les declaracions d’Irene Montero, des de l’equip de la vicepresidenta segona han apel·lat a la «prudència» assegurant que estaven «analitzant» les sentències i consultant juristes sobre el text. «L’objectiu i l’esperit d’aquesta llei (de garantia integral de la llibertat sexual) sempre ha estat clar. Hem d’analitzar el recorregut judicial per treure les conclusions més adequades per complir el seu objectiu: garantir els drets i les llibertats de totes les dones», defensaven fonts del seu departament en declaracions d’aquest dimecres a Europa Press. Yolanda Díaz no ha ofert declaracions sobre la polèmica, i el silenci de la dirigent es fa cada vegada més eixordador. Tant és així que la seva postura ja ha causat irritació en l’organització morada, que des de fa mesos manté un pols amb la líder de l’espai. La guerra va esclatar pels aires fa deu dies, quan Podem va carregar contra la dirigent a través del seu exlíder, Pablo Iglesias, en un acte del partit.

Aquest dijous ha sigut Pablo Echenique qui apuntava –sense esmentar-la– a la dirigent gallega, recordant que «l’obligació» és «recolzar» Irene Montero. «Quan la cacera adquireix dimensions d’afusellament, l’obligació de qualsevol camarada és recolzar. Primer, per decència. Segon, per estratègia. Perquè tancar files quan els rifles descarreguen pólvora contra una companya és la millor manera d’evitar que ens en matin un a un», defensava Echenique a Twitter.

El dirigent criticava així la postura de Yolanda Díaz, «camarada» en el Govern de Montero i seguia el camí emprès poc abans per Pablo Iglesias, que ha tornat a primera plana a Podem les últimes setmanes, coincidint amb l’ofensiva oberta contra la vicepresidenta gallega. Així, l’exsecretari general de Podem criticava aquest dijous en xarxes socials «la covardia de la part del Govern que, a diferència del President, no ha defensat Igualtat».

Notícies relacionades

L’estratègia de Podem passa per tancar files amb Irene Montero i eximir-la de qualsevol responsabilitat per preservar la seva figura, que ha emergit les últimes setmanes com a possible candidata per a les eleccions generals davant Yolanda Díaz, en cas de no arribar a un acord. Aquest enfrontament també s’observa en alguns quadros mitjans del partit, que també aboquen les seves crítiques obertes a Díaz a través de les xarxes socials. És el cas de Laura Arroyo, treballadora a la Secretaria General de Podem, que la criticava per no recolzar les crítiques als jutges: «Resulta que la «política feminista» és això. Que a una companya tota la dreta mediàtica, judicial, econòmica i política l’estiguin difamant i els lideratges que es diuen diferents i feministes prenguin partit, en contra de qui és víctima del poder. Gràcies per la sinceritat», assenyalava, adjuntant una notícia relativa a la vicepresidenta segona del Govern. «Yolanda Díaz és capaç de firmar l’indult a Griñán i callar sobre l’assetjament mediàtic i judicial que pateix Irene Montero. La transversalitat entesa com no creuar mai les línies que marca el PSOE sempre acaba com acaba», opinava en xarxes un altre treballador del partit a nivell autonòmic.

I també hi ha hagut contrarèplica. Alguns càrrecs de federacions territorials ja han censurat públicament l’estratègia iniciada per la direcció. «Un consell: jo em centraria més a defensar les posicions del Ministeri d’Igualtat (i hi ha arguments, opinions i raons de sobres) que a aprofitar-se (???) de la situació per alimentar els conflictes amb la que presumiblement serà la candidata de tot l’espai comú», apuntava Giuseppe Quaresima, responsable de la Secretaria d’Economia i Model Productiu a Podem Andalusia.