Govern

Sánchez no descarta reformar la malversació per afavorir «la concòrdia entre catalans»

El president reitera que la voluntat del Govern central és «esperar la tramitació parlamentària» | Insisteix que ell va heretar «un gran problema de convivència» a Catalunya

1
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez continua donant aire a la reclamació d’ERC de reformar el delicte de malversació lligat als delictes de sedició. El president del Govern espanyol, que és a la cimera del G-20 a Bali (Indonèsia), no ha volgut frenar un debat que en les últimes hores estava ofegant l’Executiu perquè suposarà més beneficis a Oriol Junqueras i a altres càrrecs del procés, condemnats o processats per aquest delicte, i podria fins i tot afavorir una revisió de condemnes per casos de corrupció. Ni tan sols això últim l’ha aturat.

El cap del Govern central ha insistiy a «veure les esmenes» que presenten els grups parlamentaris –ERC planteja aquest canvi a través d’aquesta via en la proposició de llei del PSOE i Unides Podem per modificar la sedició– i va evitar anar més enllà perquè encara no s’ha produït al Congrés la tramitació d’aquesta iniciativa.

Però no va tancar la porta a fer-h,o perquè va reiterar que ell va heretar un «gran problema de convivència», i el que pretén el Govern és millorar «la concòrdia entre catalans». El seu aval es produeix malgrat que una reforma de la malversació va provocar seriosos dubtes sobre el seu encaix en el mateix soci de Govern, Unides Podem, i en partits que conformen la seva majoria parlamentària, com Compromís.

Notícies relacionades

Després de la reforma del delicte de la sedició, ERC reclamava modificar també la malversació, tot i que l’acotava només als fets relacionats amb l’1-O. El president d’ERC, Oriol Junqueras, ja va apuntar a aquesta opció en l’entrevista que diumenge va publicar El Periódico de Catalunya, del grup Prensa Ibérica. «Creiem que és possible perquè el que se’ns imputa no és una malversació, sinó haver pensat en una possible destinació de fons públics per organitzar un referèndum», va defensar. «El que s’ha d’evitar és que algú sigui condemnat per ‘pensar’ en una malversació, de cap manera emparar qualsevol mena de corrupció», va explicar.

En un entrevista també aquest diumenge a ‘La Vanguardia’, Sánchez havia donat ales a revisar-ho. «Els grups són lliures de presentar les esmenes que considerin. Esperem aquesta tramitació», va dir. I un dia després, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va reiterar que s’estudiaran.