Balears

El mallorquí Collado, en el punt de mira del cas dels cònsols honoraris

El representant de Malta a l’illa apareix nomenat en una investigació internacional | Va ser director general del Govern de Matas i està pendent de judici en la trama Gürtel

El mallorquí Collado, en el punt de mira del cas dels cònsols honoraris

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

L’empresari mallorquí Pau Collado, ex alt càrrec del Govern de Jaume Matas, figura nomenat en una investigació internacional periodística, en què es qüestiona la figura del cònsol honorari.

Collado és en l’actualitat cònsol honorari de Malta a Mallorca. S’encarrega d’assistir els ciutadans d’aquest país que visiten l’illa o que hi viuen i també s’encarrega de les relacions bilaterals, per defensar els interessos econòmics de Malta.

Aquesta investigació periodística posa en dubte aquest paper honorari, que ha sigut utilitzat en moltes ocasions per personatges tèrbols que han acabat retent comptes davant la justícia. De fet, segons l’esmentada investigació, en els últims 60 anys més de 500 cònsols han sigut investigats per diferents trames corruptes, incloent-hi el tràfic de drogues i el blanqueig de capitals.

Els diaris que han participat en aquesta investigació internacional, citaven en la seva edició d’ahir Pau Collado. L’esmentaven perquè el mallorquí està implicat i pendent de judici en l’anomenada trama Gürtel. Si bé inicialment va ser apartat de la peça principal d’aquest escàndol, el cònsol forma part d’una de les peces de la trama que encara està pendent de judici.

Notícies relacionades

Pau Collado es va donar a conèixer públicament quan amb prou feines tenia 20 anys. Va ser nomenat president dels joves empresaris. Jaume Matas es va fixar en el seu perfil professional i el va nomenar director general de la fundació Desenvolupament Sostenible. Quan el PP va perdre el control polític del Govern, Collado va abandonar el seu càrrec públic i va tornar a l’empresa privada. Va ser contractat per l’empresa Easy Concept, que estava controlada per Francisco Correa, el cervell de la trama Gürtel.

Collado està implicat en la denominada trama d’Arganda, que serà el pròxim judici del cas Gürtel que se celebrarà a l’Audiència Nacional. La fiscalia l’implica en la manipulació de contractes públics per afavorir les empreses de Correa, a canvi de regals i comissions. Collado tindria un paper menor dins d’aquesta trama, però tot i així se li demana una condemna de dos anys de presó.