Diplomàcia a l’ombra

Mapa dels cònsols honoraris a Espanya: ¿quants n’hi ha? ¿d’on són? ¿on n’hi ha més?

Radiografia en xifres i gràfics de la figura del diplomàtic honorari al nostre país

Mapa dels cònsols honoraris a Espanya: ¿quants n’hi ha? ¿d’on són? ¿on n’hi ha més?
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació periodística internacional, en la qual participa EL PERIÓDICO, que ha destapat les irregularitats comeses per 550 cònsols honoraris de tot el món posa el focus en aquesta figura diplomàtica, encara molt desconeguda per al ciutadà corrent. La representació honorària d’un país s’ha convertit en un càrrec cobejat, a tall de refugi, per a les elits empresarials i polítiques catalanes. Una trentena de cònsols vinculats a Espanya s’han vist involucrats en delictes com blanqueig i comissions il·legals.

Amb l’ajuda d’infografies, a continuació resolem algunes incògnites sobre la figura del cònsol honorari a Espanya.

¿Quants cònsols hi ha a Espanya?

A Espanya hi ha 499 cònsols honoraris que representen altres països repartits per 63 ciutats, i Espanya té 501 cònsols honoraris repartits per 143 països. Tot i que s’ubiquen sobretot en capitals de província, també són habituals en localitats turístiques amb molta població estrangera.

¿En quines ciutats n’hi ha més?

La ciutat que més cònsols honoraris té és Barcelona, amb 58, seguida de Bilbao i València, amb 38 cada una. Per contra, hi ha fins a 11 províncies, la majoria poc poblades, que no tenen cap diplomàtic honorari, com Jaén, Lugo, Terol i Sòria.

¿Qui són els cònsols a Barcelona?

En el següent mapa es poden consultar els noms dels 58 cònsols honoraris que hi ha a Barcelona, entre els quals crida l’atenció l’expresident del Barça Joan Gaspart (Seychelles), la presidenta de Coca-Cola European Partners, Sol Daurella (Islàndia); l’exconseller d’Economia i expresident de companyies com Acesa i Caprabo José Manuel Basáñez (Singapur) i el delegat d’Iberdrola a Catalunya, Andrés Carasso (Costa d’Ivori).

¿Quins països tenen un cònsol a Espanya?

Notícies relacionades

Espanya manté 501 cònsols o vicecònsols honoraris repartits pel món. El Regne Unit, amb 26 cònsols, i França, amb 21, són els països que tenen més representants honorífics a Espanya, però al nostre país treballen cònsols de més de 100 països.

La investigació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació i ProPublica, en la qual ha participat EL PERIÓDICO juntament amb ‘El País’, La Sexta i més de 50 mitjans internacionals, ha documentat els casos de 29 cònsols honoraris a Espanya i del nostre país a l’estranger que van tenir problemes amb la justícia.