Eleccions municipals

Sánchez se la juga a Madrid amb la ministra Reyes Maroto de candidata

La titular d’Indústria promet no plegar fins a ser alcaldessa i llança la campanya demanant a Almeida la seva postura sobre la sanitat

Sánchez se la juga a Madrid amb la ministra Reyes Maroto de candidata
3
Es llegeix en minuts

Reyes Maroto serà la candidata del PSOE a l’Ajuntament de Madrid en les eleccions municipals del maig del 2023. En la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme ha recaigut finalment l’encàrrec de millorar la posició dels socialistes en la capital, on són ara quarta força, al darrere de Ciutadans i de Més Madrid, i d’intentar construir una alternativa a l’alcalde popular, José Luis Martínez-Almeida. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha decidit jugar-se-la amb ella a Madrid.

Després que el PSOE retardés les primàries, de setembre a novembre, la seva candidatura ha anat agafant forma en les últimes setmanes. Tot i que ha sigut tanta l’expectació generada, que tant dins com fora del partit s’esperava algú amb més potència electoral i més coneixement públic. Però Sánchez, en una entrevista divendres a La Sexta, ja va avalar la seva candidatura i la de Carolina Darias per a l’Ajuntament de Las Palmas amb un llistat d’atributs que va ser interpretat com una ratificació. Va assegurar que són «dues extraordinàries ministres», «compromeses amb la seva feina», «bones gestores», amb «capacitat de lideratge» i que «poden garantir solvència» en els projectes polítics en què estiguin compromeses, quan se li va preguntar, precisament, si les dues ministres encapçalarien les llistes de Madrid i Las Palmas. Aquest dilluns, fonts socialistes han confirmat que Maroto es presentarà.

A l’estiu van transcendir els dubtes de Sánchez sobre si la secretària general del PSOE en l’agrupació local i delegada del Govern, Mercedes González, havia de ser la candidata, com en principi s’esperava. I al setembre es va saber que no. Però la sensació en el partit en aquell moment és que el cap de l’Executiu ja tenia algú al cap com a cap de cartell, que es coneixeria just després de l’estiu.

¿Seria ella la candidata?

«Si és Reyes és perquè no han trobat ningú», asseguren fonts del partit, coneixedores dels contactes que ha mantingut el president per aconseguir un aspirant a l’alcaldia amb més projecció pública. Segons afirmen aquestes mateixes fonts estava buscant una persona, coneguda i reconeguda per tota l’esquerra, amb un perfil similar al de Cristina Almeida o Manuela Carmena, capaç de confrontar directament amb José Luis Martínez-Almeida, representar una alternativa i absorbir alhora el vot de Més Madrid.

De fet, es va pensar que havia trobat algú perquè la idea inicial no era demorar al novembre les primàries a la capital, com finalment va fer. Però a mesura que van passar les setmanes va anar quallant la idea que no hi havia ningú més que Reyes, sobretot després que Juan Lobato, secretari general del Partit Socialista de Madrid, avancés en una entrevista a Antena 3 dos aspectes concrets de la persona elegida: serà dona i tindrà un perfil gestor. Amb aquesta descripció, totes les mirades es van dirigir cap a la ministra d’Indústria, tot i que la confirmació oficial del PSOE no ha arribat fins aquest dilluns.

¿Es quedarà a l’oposició?

Notícies relacionades

Tot i que la militància de Maroto al PSM –en l’agrupació d’Alcorcón– permet als socialistes madrilenys defensar que es tracta d’algú seu, no un extraterrestre de la política com l’anterior candidat, l’exseleccionador de bàsquet Pepu Hernández; la realitat és que es tracta d’una decisió personal del president del Govern, que va estar sondejant també altres ministres com Margarita Robles i fins i tot exministres.

El que s’espera ara és que Maroto, al fer aquest pas a la política municipal, obri una segona etapa en la seva carrera que li permeti mantenir-se a l’Ajuntament de Madrid, tot i que no aconsegueixi ser-ne alcaldessa, ja que les opcions del PSOE són molt limitades. El precedent de Salvador Illa, que va deixar el Ministeri de Sanitat per ser candidat del PSC en les eleccions catalanes del 14 de febrer del 2021 tres dies abans del començament de la campanya electoral, permeten a la ministra continuar al Govern sis mesos més per tenir així un focus mediàtic nacional, que afavoreix la seva pròpia projecció com a candidata.

Temes:

Madrid Eleccions