Política

Els barons del PSOE es divideixen davant la pròxima reforma del delicte de sedició

Javier Lambán i Emiliano García-Page s’han manifestat contraris a l’anunci de Pedro Sánchez: «No m’agrada res del que li agradi a l’independentisme», diu el president d’Aragó

Els barons del PSOE es divideixen davant la pròxima reforma del delicte de sedició
4
Es llegeix en minuts

Dos dels principals barons del PSOE, els presidents d’Aragó, Javier Lambán, i de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, han obert les primeres esquerdes en la família socialista al rebutjar la reforma del delicte de sedició anunciada dijous pel president del Govern, Pedro Sánchez. Una modificació legislativa que farà desaparèixer aquest tipus penal i que també ha suscitat algun retret en el president d’Extremadura, Guillermo Fernández-Vara, tot i que de manera més tèbia, al manifestar: «No m’agrada res del que li agradi a l’independentisme».

Lambán s’ha pronunciat contra la modificació legislativa sota l’argument que el desafiament independentista d’octubre del 2017 a Catalunya va ser «gravíssim» perquè pretenia alterar l’ordre constitucional i a més el Tribunal Suprem «va calibrar perfectament» l’ocorregut en la sentència que va condemnar els líders del procés. I com que el PP, per boca de la seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha emplaçat els barons socialistes a aclarir si recolzen o no aquesta reforma «a la carta» en favor dels independentistes, Javier Lambán ha assegurat que tot i que ell hi estigui en contra «mai» acceptarà «lliçons» dels populars perquè, ha assegurat, són «capaços de pactar fins i tot amb el diable».

Molt contundent ha sigut també el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, qui després de deixar patent que no comparteix la proposta llançada per Sánchez ha manifestat que «en plena escalada de preus, l’únic que s’abaratirà és l’atac a la Constitució». Segons la seva opinió, el debat sobre el delicte de sedició «avui no toca» perquè primer s’hauria de jutjar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, així que tot i que veu «legítim» abordar la qüestió a mitjà termini, en un o dos anys, ell dona prioritat a jutjar Puigdemont sota les mateixes lleis que ho van ser els altres líders del procés.

I això perquè «no es poden canviar les normes a meitat del partit». I tot i que s’ha mostrat comprensiu amb la «bona voluntat» del Govern, ha sentenciat: «Deixar el camí de la solució a qui té el propòsit de trencar la convivència no és el camí».

L’altre president autonòmic socialista que s’ha pronunciat ha sigut Guillermo Fernández Vara, però amb menor rotunditat. Primer ha confessat en un tuit que no li agrada «res del que li agradi a l’independentisme» i després ha fet unes declaracions en les quals ha defensat com el Govern està aconseguint desarborar l’independentisme mentre l’oposició acusa de «traïdor» Sánchez. L’extremeny ha proclamat que «no hi ha cap traïció més gran al teu país que haver permès que al teu país li facin referèndums il·legals sense haver-te’n assabentat» i ha recordat que fa cinc anys «estàvem en un sever risc que una part d’Espanya es podia separar» i els populars «van ser incapaços» d’evitar el referèndum il·legal.

Amb les eleccions municipals i autonòmiques a la vista, d’aquí mig any, ha apuntat que la modificació del Codi Penal no té per què passar factura al PSOE ja que «si les coses s’expliquen i es contextualitzen, hi ha moltíssima gent que entén que avui estem millor que fa cinc anys».

Aquest mateix argument és el que destaca el portaveu del grup socialista al Congrés, Patxi López, que ha firmat la proposició de llei per a la reforma al costat de Unides Podem, mirant de fer veure que Catalunya «està avui infinitament millor que el 2017». López està convençut que hi ha prou majoria per escometre la reforma i que es pot fer ràpidament, fins i tot abans que acabi l’any. Des del seu grup parlamentari expliquen que l’aposta socialista busca «esmicolar» el tractat a la taula de diàleg fent un pas més per «desmuntar» l’«enorme» problema amb Catalunya.

La proposta té el suport de dirigents socialistes i membres del Govern que aquest divendres l’han avalat públicament, com la ministra d’Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, que creu «absurd» vincular-la amb contraprestacions per obtenir el suport dels independentistes als pressupostos.

Notícies relacionades

La portaveu del partit i ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha justificat el canvi per homologar el Codi Penal als d’altres països europeus, una cosa que ha repetit la titular de Ciència i Innovació, Diana Morant, en línia amb el que ahir va explicar Pedro Sánchez. Alegría afirma que no es tracta de suprimir el delicte de sedició i ha apuntat que el PSOE vol «apostar per les solucions i la convivència» com es va comprometre el 2018. Al ser qüestionada per les crítiques de socialistes com Lambán, ha destacat que el PSOE «sempre ha estat al costat de les solucions» mentre que el PP ha estat amb «els problemes i la confrontació».

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha carregat contra els retrets del PP, al qual ha negat «legitimació democràtica suficient» per acusar el Govern de traïció i ha arribat a afirmar que la reforma s’havia d’haver fet «fa molt temps» com reclamava el món acadèmic.