Els comptes catalans

El PSC desconfia del Govern i demana una accelerada per negociar els pressupostos del 2023

Els socialistes avisen l’Executiu que no avalaran les xifres si no hi ha negociació prèvia al seu registre al Parlament

El PSC desconfia del Govern i demana una accelerada per negociar els pressupostos del 2023

ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El clima entre el Govern i el PSC s’enrareix. La cordialitat que brandeixen els dos costats, que sempre remarquen la seva predisposició oberta al diàleg, es va tornar a exhibir dilluns, a la trobada entre les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas, i la delegació socialista encapçalada per Alícia Romero, en el marc de la negociació per als pressupostos del 2023, però va quedar entelada per l’absència de xifres, de concrecions i de voluntat d’apostar pel ‘sí’ dels 33 diputats del PSC per part de l’Executiu.

«Es van limitar a ensenyar-nos tres o quatre diapositives, dades macroeconòmiques i objectius estratègics. No hi va haver cap concreció ni detall del pressupost», afirmen fonts del partit, i comparen aquesta cita amb la que van tenir amb el llavors conseller d’Economia, Jaume Giró, abans que Junts deixés el Govern. «Era pràcticament el mateix».

La formació considera que no s’ha obert una negociació real i sincera, malgrat que des del Palau no es tanca la porta al seu plàcet, així que reclama al Govern que trepitgi l’accelerador si vol aprovar els pressupostos. «Estan valorant si els costa més una fotografia amb Salvador Illa o prorrogar els comptes», afegeixen fonts de la formació.

El pla de la Generalitat passa per aprovar els comptes al Consell Executiu a principis de desembre i que siguin convalidats pel Parlament a finals de mes. Però el PSC avisa que no els votarà sense negociació prèvia, així que el diàleg ha de començar com més aviat millor, especialment, abans que arribin a la Cambra catalana, perquè llavors ja no es podran moure les partides.

Notícies relacionades

«Tenim bona voluntat, però negociarem només si ells volen que negociem i aquesta sensació no la tenim», inquireixen fonts socials. Recorden que, com va publicar aquest diari, no estan disposats a aprovar partides concretes que permetin al Govern subsistir sense uns comptes nous el 2023, això és, votant ampliacions de crèdit al llarg de l’any vinent. Amb aquesta advertència, el PSC pretén collar Esquerra, tenint en compte que amb un aval dels comuns i un possible veto de Junts es converteixen en imprescindibles. «No aprovarem uns comptes gratis», recalquen.

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha demanat a Esquerra que no els faci «perdre el temps» si no té una voluntat «sincera» de negociar els comptes: «Dependrà del Govern anar o no a una pròrroga definitiva», ha dit.