El PSC demana al Govern que superi els «ressentiments» i que compti amb ells per als pressupostos

Els socialistes es reuneixen aquesta tarda amb l’Executiu, que acusen de «passivitat» per avançar en la negociació

El PSC demana al Govern que superi els «ressentiments» i que compti amb ells per als pressupostos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«És hora de deixar enrere els ressentiments i de mirar cap endavant». Amb aquesta proclama, el PSC es plantarà aquesta tarda al Palau de la Generalitat per abordar amb el Govern el marc general dels pressupostos. Saben que no són els socis preferents de Pere Aragonès, però també que, per una qüestió de debilitat numèrica, el president no els ha tancat del tot la porta. És per això que els socialistes insisteixen que, si és per ells, com a principal partit de l’oposició i en la seva estratègia d’erigir-se en l’alternativa, hi haurà comptes vigents l’1 de gener. «Encara hi ha temps», insisteixen.

La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha evitat entrar en si es consideren o no part de l’aritmètica possible del Govern o si, per contra, Aragonès els rep com a deferència per ser Salvador Illa el cap de l’oposició. Tot i així, ha advertit que no hauria de ser considerat un «fet excepcional» que aquesta trobada es produeixi i que se’ls hagi inclòs en la ronda de contactes. Serà, de fet, el segon contacte en dues setmanes que manté el PSC amb l’Executiu després de la reunió en la qual el president va confirmar al PSC que seria convocat per parlar de números. A la reunió d’aquest dilluns a la tarda hi assistiran la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, i el diputat Jordi Riba

Fa setmanes que la formació d’Illa es reuneix amb entitats socials i agents econòmics com a part de la pressió envoltant que busquen exercir sobre el Govern. Tortolero ha detallat que han fet ja un centenar de trobades i que en totes es repeteix la mateixa petició: «Fan falta uns pressupostos». Uns comptes que, una vegada més, han recordat que volen negociar en bloc, ja que els socialistes rebutgen un escenari d’anar recolzant modificacions pressupostàries de manera fragmentada en cas que Aragonès decideixi anar a una pròrroga per evitar aprovar-los amb els seus vots. 

Notícies relacionades

La portaveu ha assegurat que aniran a la trobada sense condicions prèvies sota el braç, perquè primer volen escoltar el plantejament de l’Executiu. No s’ha pronunciat, per ara, sobre l’impost de solidaritat, que els comuns, necessaris en l’aritmètica del president, consideren «indispensable» per recolzar els comptes. Tanmateix, el posicionament de partida d’Illa és que no és necessari tocar la carpeta fiscal, sobretot perquè la Moncloa ja ha impulsat impostos com el de la banca, el de les energètiques i el de les rendes altes.

Malgrat la mà estesa, el PSC no cedeix en la seva reclamació de dimissió del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per les acusacions d’«ingerències polítiques» en el cos, una dunúncia reforçada pel major Josep Lluís Trapero, que divendres, en la seva compareixença en comissió al Parlament, va assegurar que el Govern impedeix una policia catalana «democràticament avançada». Els socialistes reclamen que no pot seguir «ni un minut més un conseller que crea problemes», però aquesta exigència no la consideren una condició per negociar els pressupostos.