Nova etapa en l’oposició

Junts suavitza el to de cara a la negociació dels Pressupostos d’Aragonès

La postconvergència no reclama la qüestió de confiança al president en la primera reunió per abordar els comptes

La Generalitat constata la plantada de la CUP, avança amb els comuns i evita descartar el PSC com aliat

Junts suavitza el to de cara a la negociació dels Pressupostos d’Aragonès

RUBÉN MORENO / GOVERN

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern es posa en marxa per intentar tirar endavant uns Pressupostos per al 2023 i situa el seu ex, Junts, i el seu còmplice recurrent en els últims comptes, En Comú Podem, com a potencials aliats després del veto de la CUP que, un cop més, va decidir plantar l’Executiu. El PSC es manté en la recambra, disposat a col·laborar, però els republicans eviten, per ara, recollir el guant de Salvador Illa.

La ronda de contactes per als comptes catalans es va activar aquest dimecres. Les conselleres d’Economia, Natàlia Mas, i Presidència, Laura Vilagrà, van agafar les regnes de la futura negociació. Els comuns van ser els primers a passar pel Palau de la Generalitat i les dues delegacions van constatar sintonia per a un futur acord. La CUP va decidir, en canvi, no anar-hi, i Junts, malgrat la ruptura, va accedir a avançar en el diàleg.

Segons fonts de la Generalitat, la postconvergència va evitar posar sobre la taula la que va ser una condició inicial per a la formació: que el president Pere Aragonès se sotmeti abans a una qüestió de confiança. Fonts de Junts confirmen que no es va parlar en aquests termes, tot i que continuen exigint que el cap del Govern expliqui amb quins suports compta. Ara bé, des de JxCat apunten que ara, des de l’oposició, pot posar les seves condicions, en tant que el pressupost ja no és obra de qui va ser el seu conseller, Jaume Giró. I, malgrat el cop de porta inicial, ara impera la «responsabilitat». «Nosaltres no farem de CUP», insisteixen aquestes fonts, sobre una cita que es va allargar durant una hora i mitja, i que va estar encapçalada per la portaveu parlamentària, Mònica Sales, i els diputats del Parlament Joan Canadell i Jordi Munell.

Abans de la trobada, Sales va afirmar que el seu partit hi anava «disposat a escoltar al Govern», tot i que va criticar «la diligència d’ERC quan ha de tramitar els Pressupostos estatals i la seva lentitud quan fa referència a la Generalitat».

El pacte amb Junts continua sent prioritari per Esquerra per evitar el PSC, per la qual cosa a Palau celebren que hagin accedit a parlar tot i que són conscients que hauran de fer equilibris per compatibilitzar les demandes dels comuns amb les d’una postconvergència que ara ja se sent lliure per exigir una baixada d’impostos que abans no es contemplava en l’esbós de Giró.

Els republicans asseguren que la feina de l’exconseller serveix com a punt de partida, però a Esquerra assumeixen que, tot i que recordar insistentment a la postconvergència que el seu titular va ser l’artífex del projecte pressupostari, aquest serà sotmès a canvis. Alguns d’inevitables, com el repartiment de fons entre les conselleries, més encara després de la reestructuració del Govern, i altres de necessaris per lligar el ‘sí’ dels seus potencials socis.

Les condicions

Notícies relacionades

La reunió amb els comuns va començar a les 13 hores i es va allargar durant 1 hora i 45 minuts. La delegació morada –format per David Cid, Joan Carles Gallego, Susana Segovia i Marc Parés– va posar els fonaments de la futura negociació. Fonts dels comuns i del Govern van assegurar a aquest diari que hi ha un clima de confiança per garantir una col·laboració mútua i «predisposició a entrar en matèria», això és, per reeditar el pacte que ja van firmar el 2020 i el 2022. Malgrat no haver vist el detall dels comptes, fonts d’En Comú Podem expliquen que van posar sobre la taula les seves prioritats: un escut social de 1.000 milions, un impost de solidaritat a les rendes superiors als 175.000 euros, multiplicar la vivenda social i el desplegament de les renovables. Ara bé, van assenyalar que hi ha incompliments respecte als pactes previs que han de ser revertits al més aviat possible per part d’Esquerra.

No serà fins a la setmana que ve quan el PSC tindrà la seva cita particular. Illa continua amb el seu oferiment de negociar les xifres per garantir l’estabilitat a Catalunya, però la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, amb ERC com a força indispensable per al Govern central, influeix en el veto socialista.

Temes:

Govern