Tramitació parlamentària

El PSOE esmena la llei trans per limitar l’autodeterminació de gènere en menors de 16 anys

La formació socialista vol que pares i mares, no només el col·lectiu LGTBI, participin en el disseny de programes sobre realitats sexe afectives en escoles

El PSOE esmena la llei trans per limitar l’autodeterminació de gènere en menors de 16 anys
5
Es llegeix en minuts

El Grup Parlamentari Socialista ha registrat aquest dilluns 31 d’octubre les seves esmenes parcials a la llei trans, amb les quals pretén que els menors de 12 a 16 anys necessitin l’aval judicial per poder canviar el nom i el sexe al Registre Civil, una exigència que el text actual contempla únicament per als menors de 12 a 14 anys. D’aquesta manera, busca limitar l’autodeterminació de gènere en els menors de 16 anys amb l’objectiu de «reforçar les garanties» per a aquest tram d’edat, d’acord amb «l’interès superior del menor».

Els socialistes han registrat les seves esmenes aquesta tarda, entorn de les 19.00 hores, segons han informat a Europa Press fonts del PSOE, dos dies abans que es tanqui el termini d’esmenes a la llei trans, dimecres vinent 2 de novembre, si no hi ha més pròrrogues.

El PSOE va decidir la setmana passada demanar una setmana més de termini per presentar les seves esmenes parcials, malgrat la pressió dels seus socis d’Unides Podem, que estan exigint que es desbloquegi la tramitació.

Així, un dels preceptes que plantegen els socialistes en les seves esmenes és eliminar la possibilitat que els més grans de 14 anys i menors de 16 puguin presentar sol·licitud per si mateixos assistits pels seus representants legals. Al seu lloc, proposen que els menors de 16 anys i més grans de 12 hauran de comptar amb autorització judicial per a la modificació de la menció registral de sexe.

Fonts del PSOE van precisar divendres passat que aquest canvi es deu al fet que veuen «necessari reforçar les garanties per al tram de 14 a 16 anys».

En concret, es recolzen en una conclusió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en la qual diu que «legitimar els més grans de 14 anys i menors de 16 per sol·licitar la rectificació de la menció registral del sexe sense més condicions que l’assistència dels seus representants legals, no resulta adequat per protegir l’interès del menor comprès en aquesta franja d’edat que no tingui prou grau de maduresa o la situació de transsexualitat del qual no estigui estabilitzada».

D’altra banda, el Grup Socialista ha registrat una altra esmena per la qual estableix que en cas que es vulgui revertir el canvi de sexe en el registre, s’haurà d’obtenir aprovació judicial a través d’un expedient de jurisdicció voluntària. Actualment, el projecte de llei contempla que aquesta reversibilitat es pugui sol·licitar a partir dels sis mesos a través del mateix procediment regulat per al canvi registral, que no requereix autorització judicial en més grans de 14 anys.

Les mateixes fonts van precisar que s’estableix la via de la jurisdicció voluntària per a la reversibilitat de la menció registral, «per als canvis» que vulguin fer-se després del primer.

Segons puntualitzen, els socialistes persegueixen amb aquestes esmenes que el text sigui «garantista, especialment amb els menors», i «evitar la possibilitat de ser recorregut davant el Tribunal Constitucional.

Violència intragènere i de gènere

Igualment, proposen eliminar l’analogia de la violència «intragènere» amb la violència de gènere i es dota de drets laborals de reordenació del seu temps de treball, mobilitat geogràfica o canvi de centre de treball les persones que per ser LGTBI pateixin violència en l’àmbit familiar, no només en l’àmbit de la parella.

A més, el Grup Socialista proposa en una altra de les esmenes que es contempli el «sexili», entès com l’abandonament de les persones LGTBI del seu lloc de residència per patir rebuig, discriminació o violència, «com a causa de despoblació dins de les mesures sobre polítiques de despoblació del Govern d’Espanya», ja que, segons precisen, aquest problema es produeix especialment a les zones rurals.

Així mateix, planteja reforçar la formació dels professionals que treballen en centres per a persones grans sobre la realitat de les persones LGTBI d’edat avançada.

En l’àmbit de l’ocupació, els socialistes suggereixen que, en un termini de 12 mesos, les empreses de més de 50 treballadors hagin pactat un conjunt planificat de mesures i recursos per arribar a la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI, que inclogui un protocol d’actuació per a l’atenció de l’assetjament o la violència contra el col·lectiu.

Respecte a les administracions públiques, plantegen assegurar que, dins dels mecanismes d’ocupabilitat i plans d’inserció de persones en risc d’exclusió social, «s’afavoreixin mesures d’acció positiva per a la contractació i l’ocupació estable de persones trans, amb especial atenció a les dones trans».

També proposen introduir un nou article perquè els poders públics adoptin les mesures necessàries per a la prevenció del sensellarisme entre persones LGTBI i dels delictes i incidents d’odi que pateixen.

Prostitució en dones trans

Igualment, plantegen una altra de les esmenes que les dones trans en situació de prostitució tinguin dret als recursos sociolaborals establerts a la llei de garantia integral de la llibertat sexual, i que, «mediï o no situació d’explotació sexual, puguin accedir als recursos sociolaborals i d’atenció psicològica que s’estableixin en els plans i mesures per a víctimes de violència sexual o víctimes de tràfic i explotació sexual».

Atenent als menors, el Grup Parlamentari Socialista vol que es garanteixi que en la valoració de la idoneïtat en els processos d’adopció i acolliment familiar, «no hi hagi discriminació per motiu les causes establertes en aquesta llei» i afegeix que «en els centres de menors es treballarà la diversitat familiar a fi de garantir que els i les menors que siguin susceptibles de ser adoptats o acollits siguin coneixedors de la diversitat familiar per raó de la diversitat sexual i identitat de gènere».

Sobre els joves, el PSOE suggereix afegir el text que en els cursos dirigits a persones mediadores, monitores i formadores juvenils s’inclogui formació sobre orientació sexual, identitat sexual o expressió de gènere; i, en l’àmbit del turisme, proposa un nou article perquè s’adoptin les mesures necessàries per fomentar i recolzar el turisme orientat al públic LGTBI i als seus familiars.

Notícies relacionades

Atenent l’àmbit escolar, els socialistes afegeixen al text de la llei que els programes d’informació dirigits a l’alumnat, a les seves famílies i al personal de centres educatius amb l’objectiu de divulgar les diferents realitats sexe afectives s’hauran de realitzar no només en col·laboració amb les organitzacions representatives dels interessos de les persones LGTBI, sinó també «amb les Associacions de Mares i Pares (AMPES)».

També planteja incloure una nova disposició addicional en la qual es contemplaria la creació, en el termini de sis mesos des de l’aprovació d’aquesta llei, d’una Comissió interministerial de seguiment de l’aplicació de la norma, amb els departaments d’Igualtat, Justícia, Interior i Sanitat.