RUPTURA DE LES CONVERSES SOBRE EL CGPJ

El PSOE insisteix que el pacte estava «a punt» i acusa Feijóo de no resistir les «pressions de la dreta»

El PSOE insisteix que el pacte estava «a punt» i acusa Feijóo de no resistir les «pressions de la dreta»
1
Es llegeix en minuts

La ruptura de les converses per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional que el PP ha anunciat aquesta tarda per l’impuls que el Govern ha donat els últims dies a la reforma del delicte de sedició ha provocat una duríssima reacció del PSOE, que acusa Alberto Núñez Feijóo de «falta d’autonomia política». En un comunicat, els socialistes asseguren que el dirigent gallec «no ha resistit les pressions de la dreta més reaccionària que, en tot moment, ha estat boicotejant aquesta negociació perquè no arribés a bon port».

Aquest matí, amb l’acord que havien munyit el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, pràcticament tancat, unes afirmacions de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, enmig del debat dels Pressupostos, deixant entreveure que l’Executiu abordaria aquest canvi legal, van generar un enorme malestar en el PP que, amb el pas de les hores, va anar en augment. De res va servir que Montero les matisés després explicant que no havia dit res diferent del que havia expressat dies abans el cap de l’Executiu, amb referència a les seves paraules de divendres a Brussel·les sobre que complirà aquest compromís «personal» si hi ha una «majoria suficient» per a la modificació del Codi Penal.

Notícies relacionades

El mateix Pedro Sánchez, en una compareixença amb el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, a Pretòria, va tractar que el PP separés l’«agenda legislativa», en al·lusió a la rebaixa de les penes de la sedició, de les «obligacions constitucionals» del PP. «Estem davant una crisi constitucional sense precedents», va defensar, amb el CGPJ quatre anys bloquejat, que va provocar la dimissió del seu president, Carlos Lesmes.

Aquesta crida no va convèncer Feijóo, que va decidir parlar directament amb ell a la tarda. Segons el comunicat fet públic pels populars, el Govern, a través de Bolaños, «havia traslladat que no estava en els seus plans emprendre la modificació» del delicte de sedició. «Però aquesta tarda el president Sánchez ha confirmat a Feijóo que la seva agenda legislativa inclou aquesta reforma del Codi Penal i en conseqüència no renunciarà a la seva modificació».