Missiva europea a la JEC

El Parlament Europeu demana a Espanya que confirmi si Puigdemont és eurodiputat

La Junta Electoral Central prepara la seva resposta a la carta enviada per la presidenta Metsola sobre l’estatus legal dels europarlamentaris de Junts

El Parlament Europeu demana a Espanya que confirmi si Puigdemont és eurodiputat
3
Es llegeix en minuts

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que confirmi si l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tres eurodiputats de Junts més són a la llista dels 59 càrrecs que van ser proclamats electes en les eleccions europees del 2019.

Segons han confirmat a Efe fonts de la JEC, la carta ha sigut rebuda aquesta setmana i serà contestada dijous vinent, quan la Junta analitzi aquesta situació jurídica, que és «complexa», ja que recorden que la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix com a requisit l’acatament de la Constitució.

Després de les eleccions europees del 2019, la JEC va reconèixer que Puigdemont i els eurodiputats Toni Comín, Clara Pontasí i Jordi Solé havien sigut elegits, però posteriorment no els va incloure en la llista que ha d’enviar a Brussel·les ja que no van acudir al Congrés dels Diputats per jurar o prometre la Constitució espanyola. Els quatre independentistes catalans no van acudir a la Cambra baixa perquè són pròfugs de la justícia espanyola per la causa del procés.

El Parlament Europeu no ha aconseguit finalitzar el procés de verificació de credencials d’aquests eurodiputats perquè no va rebre la notificació pertinent i la documentació necessària de la JEC, per la qual cosa al no complir els requisits de la legislació nacional no podrien ocupar escó a l’Eurocambra.

Per això el passat 18 de maig, la comissió d’Assumptes Jurídics del Parlament de la UE va requerir a la presidenta de la Cambra, Roberta Metsola, que demanés formalment a la JEC que enviés una notificació i documentació per verificar les credencials o, en cas que això no fos possible, «l’explicació de l’absència i les conseqüències que se’n derivin».

La JEC es reunirà dijous vinent per tractar aquest assumpte, que porta a una situació sense precedents en la història de l’Eurocambra, ja que deixa en l’aire i dependent de la decisió de la Junta Electoral Central l’estatus d’aquests quatre diputats.

Algunes fonts parlamentàries europees incideixen que segons aquesta decisió els quatre eurodiputats poden «perdre prerrogatives adjuntes al càrrec» (com salaris o dret a vot) o mantenir el seu escó de manera temporal.

Una altra opció, segons les mateixes fonts, és que la seva acta quedi vacant, cas en què l’escó correspondria als següents membres de la llista electoral del 2019.

La situació actual dels quatre eurodiputats es mantindrà sense canvis fins que la JEC aclareixi la seva situació legal, ja que de moment acudeixen al seu escó després que l’expresident del Parlament Europeu David Sassoli, fent ús de les seves facultats, els permetés acudir a la Cambra arran d’un informe jurídic derivat de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que va permetre a l’exvicepresident català Oriol Junqueras que li tornessin la immunitat parlamentària de manera provisional.

Notícies relacionades

Puigdemont, per la seva banda, ha recorregut la sentència emesa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que desestima el recurs que va interposar l’expresident contra el Parlament Europeu per no deixar-lo assumir el seu escó des del principi de la legislatura.

El llavors president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, va justificar aquesta decisió en el fet que l’Acta Electoral europea «estableix un repartiment de competències entre el Parlament i els estats membres», de tal manera que «el procediment electoral es regeix, en cada Estat membre, per les disposicions nacionals» i és la JEC qui ha d’enviar la llista definitiva dels eurodiputats que assumeixen el seu escó.