Cinquè aniversari

Carles Puigdemont crida a la unitat independentista per aplicar la DUI del 2017

L’expresident afirma que la unilateralitat és l’opció «més realista» per arribar a la independència

Carles Puigdemont crida a la unitat independentista per aplicar la DUI del 2017
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat el cinquè aniversari de la declaració unilateral d’independència votada pel Parlament el 2017 per reclamar que, a les files independentistes, es faci «balanç» d’aquest lustre i per, des de la unitat de les files secessionistes, preparar «els següents passos que s’han de fer». No cal dir que el balanç que apunta el mateix expresident és absolutament negatiu per als interessos sobirans de Catalunya, per la qual cosa proposa «trobar la manera de desplegar» la DUI del 2017, «sigui des de les institucions autonòmiques o des de les republicanes», en al·lusió al Consell per la República, l’entitat que ell mateix va fundar el 2018.

Aquest 27 d’octubre es compleixen cinc anys de la declaració unilateral d’independència del Parlament i de la posterior aplicació de l’article 155 de la Constitució, la primera vegada en la història constitucional en la qual el Govern suspenia l’autonomia d’una comunitat.

L’expresident català, que es troba a Bèlgica des de fa cinc anys, quan va fugir de la justícia espanyola després de la declaració d’independència, ha afirmat que aquesta DUI «marcava l’inici d’un llarg i incert procés que només s’acabarà quan Catalunya sigui reconeguda com a Estat independent».

Segons l’eurodiputat, el pronunciament independentista del 2017 «no ha sigut mai anul·lat o revocat en cap moment» per la pròpia Cambra, i la no aplicació de la DUI no n’anul·la la vigència.

En la línia d’altres intervencions, Puigdemont ha asseverat que «l’elevat cost de la dependència condemna el teixit empresarial català, sobretot, comparat amb el de les zones no castigades» per l’Estat. «Espanya no té cap projecte polític per a Catalunya», ha sentenciat en una vídeo publicat a les xarxes socials.

La negociació amb l’Estat

També ha percudit contra una de les seves dianes favorites, la del procés de negociació amb l’Estat que, segons Puigdemont, «no té cap recorregut per endavant». «Ni tan sols en la millora de l’autogovern. És una via que s’ha intentat durant dècades i només ha portat frustració», ha dit.

Per a Puigdemont, la via del diàleg amb l’Estat «no és practicable, la història i el present ens ho acrediten cada dia», per la qual cosa ha llançat un missatge clar: «No fa falta que col·leccionem més frustracions confiant una altra vegada en la paraula d’un Estat que fa de la mentida i els incompliments l’única política de relació amb Catalunya».

L’excap del Govern ha lamentat la «desmobilització» de l’independentisme quan han passat cinc anys de la declaració unilateral d’independència (DUI) del Parlament, un aniversari que l’independentisme ha recordat discretament i sense actes convocats.

Altres reaccions

D’altra banda, a través de Twitter, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha recordat: «Aquest 27 d’octubre fa cinc anys que es va proclamar la República Catalana al Parlament, amb plena validesa legal, però nul·la efectivitat. Necessitem una societat civil mobilitzada i un govern valent per aconseguir la independència. ¡Som república!».

La que fos presidenta del Parlament aquell dia, la republicana Carme Forcadell, s’ha limitat a escriure a Twitter: «Sí, avui fa cinc anys que el Parlament de Catalunya va fer la declaració d’independència», ha assenyalat Forcadell, que va ser empresonada i posteriorment indultada pel seu paper en el procés independentista.

La llavors també consellera de Treball, Dolors Bassa, que també va complir pena de presó i va ser indultada més de tres anys després pel Govern, ha publicat una foto d’aquell dia al Parlament. «Avui fa cinc anys. Dia complicat. Somriures externs, incertesa i inquietud interna», ha assenyalat.

Notícies relacionades

I el portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Jordi Orobitg, ha difós per la seva banda una foto seva votant a l’hemicicle a favor de la independència. «Cinc anys. Cinc. Com és de relatiu, el temps. Avui tan determinat com el 27 i el 10 d’octubre, el nostre moment... Mirant cap endavant amb la mateixa convicció i determinació. La causa és justa i el país ho necessita».

Des de la CUP, la diputada Dolors Sabater, llavors alcaldessa de Badalona i que va prendre la veu aquell dia a l’escalinata del Parlament en representació del món municipal, ha recordat aquell moment i el seu «compromís inequívoc i vigent: contribuir a la transformació social, empènyer la política municipal i lluitar per la república catalana».